Grosu, după ce Zaharova a cerut încetarea retoricii anti-Rusia: Să nu intervină în treburile interne

Grosu, după ce Zaharova a cerut încetarea retoricii anti-Rusia: Să nu intervină în treburile interne

Președintele Parlamentului de la Chișinău i-a cerut purtătoarei de cuvânt a MAE rus să nu intervină în treburile interne ale R. Moldova, după ce Maria Zaharova a solicitat oprirea retoricii împotriva Moscovei.

Grosu a reacționat la solicitarea purtătoarei de cuvânt a MAE rus. FOTO: Parlament.md

Întrebat de presă cum comentează îndemnul Mariei Zaharova făcut în contextul aprobării declarației cu privire la condamnarea războiul rus în Ucraina, Igor Grosu a fost ironic și a venit cu o solicitare.

,,Această purtătoare de agresiune verbală să nu intervină în treburile interne ale Republicii Moldova, să înceteze să omoare oameni în statul vecin, Ucraina, și atunci totul o să fie bine. Republica Moldova este un stat mult mai democratic, ani lumină de democrație, adică diferență cu acest stat agresor și noi, chiar, putem să le oferim experiențe bune, practici de implementare și reformelor, și standardelor de democrație. Ei, încă, au de învățat de la noi”, a declarat Igor Grosu pentru postul Pro TV Chișinău.

Reacția plină de ironie a venit după ce Maria Zaharova s-a arătat indignată că Parlamentul de la Chișinău a aprobat joi declarația cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Facem apel încă o dată la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii de confruntare anti-ruse, complet nefundamentată", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Decizia Parlamentului din Rep. Moldova

Potrivit declarației votate de 55 de deputați PAS, Rusia poartă din februarie 2014 un război ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat opt ani mai târziu printr-o invazie la scară largă, acțiuni care, potrivit documentului, reprezintă ,,crime de război și o încălcare flagrantă, şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă”.

Parlamentarii au cerut Rusiei să ,,înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei”.

Aceștia susțin eforturile comunității internaționale privind fondarea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei și tragerea la răspunderea pentru crime de război și pentru încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina. De asemenea, documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare ajutor refugiaților ucraineni.

Anterior, Maia Sandu a solicitat liderilor din străinătate să ofere în continuare ajutor Ucrainei ca să câștige războiul cu Rusia, avertizând că în caz contrar pericolul se va extinde asupra mai multor state.

Iar recent, liderul de la Chișinău a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Între timp, protestele antiguvernamentale au fost reluate la Chișinău, iar reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat în țara vecină și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante