Grupul anti-Dragnea din PSD se mărește în fiecare zi. Parlamentarii, primarii și baronii județeni care îi țin partea Gabrielei Firea

Grupul anti-Dragnea din PSD se mărește în fiecare zi. Parlamentarii, primarii și baronii județeni care îi țin partea Gabrielei Firea

Grupul anti-Dragnea din PSD se mărește în fiecare zi. Parlamentarii, primarii și baronii județeni care îi țin partea Gabrielei Firea.

Masa critică împotriva lui Liviu Dragnea prinde din ce în ce mai mult contur în PSD, acțiune încurajată de răzvrătirea Gabrielei Firea care a lansat în ultima săptămână o serie de atacuri fără precedent la adresa liderului formațiunii. Până în acest moment mai mulți parlamentari, aleși locali, baroni județeni și chiar două organizații PSD s-au desolidarizat de Liviu Dragnea, scrie  G4Media.ro .

Ultimul intrat în tabăra Firea este deputatul PSD de București, Mihăiță Vîrză,care a declarat vineri seară că își exprimă deplina solidaritate cu primarul general.

“Am citit scrisoarea doamnei primar general Gabriela Firea şi, în calitate de deputat ales în circumscripţia electorală 42 a municipiului Bucureşti, având în vedere necesitatea urgentă de dezvoltare urbanistică şi a infrastructurii Capitalei, îmi exprim deplina solidaritate cu primarul general Gabriela Firea. Are perfectă dreptate când spune că marile proiecte ale Capitalei trebuie să aibă sprijin politic şi guvernamental: Centura Bucureşti, problema preluării ELCEN de către RADET, Spitalul Metropolitan, preluarea unităţilor militare dezafectate pentru a construi cămine pentru studenţi şi seniori, salba de lacuri din jurul Capitalei, pentru a se investi. Proiecte care ar aduce fluidizarea traficului şi îmbunătăţirea vieţii bucureştenilor în general stagnează, deşi domnia sa a făcut eforturi repetate pentru ca Primăria Capitalei să le administreze”, arată Mihăiţă Vîrză într-o declaraţie transmisă AGERPRES.

Cu doar câteva ore înainte, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, s-a poziționat și el fără rest de partea Gabrielei în conflictul intern din PSD, spunând că oamenii care ies să protesteze în Piața Victoriei o fac pentru că și-au pierdut speranța și asta ”din cauza unor ticăloşi care nu-şi fac treaba sau şi-o fac prost”.

Tot vineri, fostul premier Mihai Tudose, s-a declarat de partea lui Firea în războiul cu Dragnea: ”Firea are dreptate, spune adevărul”, a declarat el într-un interviu pentru “Obiectiv – Vocea Brăilei”. El a explicat și care sunt problemele din partid: ”lipsa de dialog şi acceptare a faptului că pot exista şi alte opinii sau abordări ale unor probleme interne de partid sau asupra unor evenimente. În ianuarie, dl Bădălău, preşedinte executiv la acea dată, a supus atenţiei CEx-ului o serie de probleme. Un demers elegant, făcut cu bună credinţă. Nu a fost nicio reacţie a conducerii. Dna Andronescu a dorit să pună în dezbatere internă un set de probleme şi soluţii în cadrul Congresului. Nu a avut ocazia, nereuşind să ia cuvântul. Aceste situaţii lasă urme. Şi, aşa cum am mai declarat, nu putem susţine că totul e perfect şi nu există nici o problemă. Iar atâta timp cât unii nu spun, alţii nu ascultă pe cei care totuşi spun ceva, lucrurile nu se vor aşeza de la sine”.

De altfel, întreaga organizație județeană a PSD Brăila, unde este membru Tudose, a lansat critici la adresa lui Liviu Dragnea și s-a declarat solidară cu fostul premier. Mai mult, Mihai Tudose și-a anunțat candidatura pentru șefia organizației, lucru care i-ar asigura un loc în Comitetul Executiv unde se va tranșa conflictul din PSD.

Întrebat de Agerpres cum vede situația conflictuală din interiorul partidului, baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a evitat să se pronunțe tranșant pentru o tabără sau alte, dar a lăsat să se înțeleagă că se distanțează de Liviu Dragnea.

“Miza acest joc nu este Liviu Dragnea, dacă pleacă sau dacă rămâne… Miza este România, miza este programul de guvernare al guvernului PSD, care trebuie dus la capăt în beneficiul cetăţenilor României, miza este ca noi ca români să ne ridicăm odată din genunchi, în aşa fel încât resursele acestei ţări să fie ale românilor şi în beneficiul lor, nu ale străinilor”, a declarat Oprişan.

Joi, consilierii generali ai PSD din Primăria Capitalei și-au manifestat public susținerea pentru Gabriela Firea, prin intermediul unei scrisori deschise.

”Noi nu suntem masă politică de manevră, ci suntem aici pentru a ne face datoria față de bucureșteni. Prin urmare, Dna Primar General se poate baza pe voturile noastre, ca și până acum, pentru toate proiectele benefice pentru orașul nostru și pentru locuitorii săi”, arată mesajul consilierilor generali PSD.

Miercuri, mai mulți parlamentari și primari au luat poziție împotriva lui Liviu Dragnea. Miercuri, deputații de Botoșani Mihaela Hunca și Răzvan Rotaru au denunțat ”autocrația” liderului PSD, căruia i-au cerut să facă un pas în spate.

”Social-democrația în care cred eu, bazată pe valori autentice, pe meritocrație și pe competență nu se mai regăsește astăzi în PSD, fiindcă PSD, din motive ce nu pot să le înțeleg, și-a uitat și menirea, și ideologia. Am sperat, vreme de doi ani, că este doar o etapă de reconstrucție a partidului, am subliniat constant că drumul ales se abate de la proiectul pe care l-am propus românilor, mi-am exprimat nemulțumirea în fața autocrației care începe să definească exprimarea partidului. Toate aceste inițiative colegiale au fost lipsite de efect”, a scris Mihaela Hunca miercuri pe Facebook.

La rândul său, Răzvan Rotaru, consideră că preşedintele PSD ar trebui să facă un pas în spate şi se declară nemulţumit că în calitate de parlamentar nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile politice.

“Nu am fost niciodată consultaţi. Nu am fost niciodată luaţi în seamă. S-a trecut peste noi ca şi parlamentari. Eu am mai tras un semnal de alarmă mai demult. Nu a vrut nimeni să mă bage în seamă. Cred că trebuie să ţină cont şi de sfaturile noastre, de ideile noastre, pentru că nu suntem totuşi luaţi de pe stradă. Suntem parlamentari PSD, avem o vechime în partid foarte îndelungată, am făcut multe pentru acest partid şi nu sunt de acord să fiu batjocorit, umilit de către o parte din colegii mei. (…) Eu mă gândesc să rămân în partid să mă lupt cu cei care nu vor binele partidului, care urmăresc mai mult interesul personal. De aceea, voi face tot ce stă în puterile mele pentru a reuşi să repun partidul şi la nivel de Botoşani şi, alături de ceilalţi colegi, la nivel de ţară, acolo unde îi este locul”, a afirmat Rotaru, miercuri, pentru AGERPRES.

În aceeași zi, trei parlamentari PSD de Ilfov, organizație condusă de Gabriela Firea, s-au poziționat, prin declarații publice, de partea acesteia.

Corina Bogaciu, deputat: ”Cu siguranță că o susțin pe doamna Firea, în tot ceea ce face (…) Deci eu susțin absolut întreg demersul doamnei Firea. Mi se pare un demers democratic” .

Emanuel Botnariu, senator: ”Deci eu o susțin pe doamna Gabriela Firea o mie la sută, pentru că PSD este cel mai pare partid social-democrat din Europa și noi nu vrem să fim conduși dictatorial”.

Cătălin Zamfira, deputat: ”Da, o susțin 100% pe doamna Firea, inclusiv în chestiunea demisiei domnului Dragnea. Absolut că o susțin pe doamna Firea”.

Potrivit surselor, Firea are și susținerea primarilor din Ilfov. Printre susținători se numără: Iacob Petre-oraș Popesti Leordeni, Ivan Marian- oraș Pantelimon, Petre Gheorghe-com 1Decembrie,  Pretorian Cristian- Balotesti, Oancea Marian-Snagov, Covrigea Gheorghe- Berceni, Marin Ionuț -Copăceni, Condu Stefan-Dobroesti, Costache Constantin- viceprimar Voluntari si ceilalți viceprimari PSD din Ilfov.

De altfel, întreaga organizație PSD Ilfov a transmis un mesaj de disociere de liderul partidului Liviu Dragnea pe care îl acuză de conducere discreționară și de faptul că duce o politică a pumnului în gură.

”Organizația PSD ILFOV își exprimă susținerea pentru președintele său ales statutar, doamnă GABRIELA FIREA! Spunem NU conducerii discreționare a unui singur om, spunem NU politicii  pumnului în gură adus argumentelor susținute de cei care nu se află în cercul apropiaților domnului Dragnea, spunem NU dezinformării și manipulării în scopuri personale!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Ilfov.

În tabăra anti-Dragnea sunt, pe fondul unor conflicte personale anterioare, și lideri informali cu greutate ai PSD, precum Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu. De asemenea, baronul PSD de Olt, Paul Stănescu îi ia partea Gabrielei Firea în conflictul intern.

Situația din PSD ar putea fi tranșată până la finalul acestei luni în cadrul unui nou Comitet Executiv, a cărui dată de convocare nu a fost însă deocamdată anunțată oficial.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...