Grupul de lobbyiști anti-justiție: Legăturile dintre Rudolph Giuliani, consulul la New York, Cătălin Dancu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu și Louis Freeh

Grupul de lobbyiști anti-justiție: Legăturile dintre Rudolph Giuliani, consulul la New York, Cătălin Dancu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu și Louis Freeh

Cătălin Dancu, consulul României la New York, care a anunțat că Rudolph Giuliani ar urma să facă o vizită în România, a fost avocatul lui Alexander Adamescu, fugarul de la Londra suspectat că se află în spatele acțiunii de lobby anti-DNA și anti-justiție împreună cu Puiu Popoviciu. Cei doi, Adamescu și Popoviciu, l-au angajat ca avocat pe Louis Freeh, fostul șef FBI. Giuliani a recunoscut că a fost plătit de Freeh și că scrisoarea anti-justiție se bazează pe raportul fostului șef FBI. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că Dancu știa de acțiunea de lobby de mai mult timp, dar consulul României la New York neagă vehement orice legătură cu tot acest demers, scrie G4Media .

Fostul primar al New York-ului a recunoscut pentru Politico.eu că a fost plătit pentru scrisoare de către Freeh Group International. Giuliani a mai declarat pentru Politico.eu că scrisoarea ”s-a bazat pe un raport al lui Louis Freeh pe care l-am revizuit”.

Luis Freeh a fost angajat în calitate de avocat și de omul de afaceri Puiu Popoviciu, nu doar de Alexander Adamescu. Amândoi sunt refugiați la Londra. Freeh a dat publicității în august 2017 un comunicat în care se declara ”profund dezamăgit” de condamnarea clientului său Puiu Popoviciu la 7 ani de închisoare.

”I am deeply disappointed in the recent decision of Romania’s High Court of Cassation and Justice to affirm the criminal conviction of Romanian businessman, Gabriel Popoviciu, and sentence him to seven years in prison. This sentence and conviction are not supported by either the facts or the law. (…) I am hopeful that courts and reviewing authorities will review this case and decide that justice and the rule of law demand another result“.
Consulul României la New York, Cătălin Dancu, recunoaște, într-un interviu pentru DCNews.ro, că a fost contactat de reprezentanții lui Giuliani, dar nu pe temele din scrisoarea trimisă de fostul primar al New York-ului președintelui Iohannis.

”Vă pot spune că am fost contactat de reprezentații săi pentru organizarea la București a două conferințe cu tema protecției datelor cu ocazia preluării președinției Consiliului UE de către România”, a declarat Dancu la DCNews.ro.

Potrivit surselor G4Media.ro, Dancu este la rândul său implicat în operațiunea lobbyistilor anti-justiție, având în vedere că a povestit unor politicieni români despre intențiile lui Giuliani cu mai multe săptămâni în urmă. ”Dancu știa de scrisoarea lui Giuliani de mai mult timp, nu este străin de această operațiune”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre politicienii care au discutat cu consulul României la NewYork.

Contactat de G4Media.ro, consulul României la New York, Cătălin Dancu, neagă vehement că a fost ar fi implicat în campania de lobby: ”Nici o legătură. Fake news. Total o aberație, cu tot respectul”.

Dancu spune că a fost contactat de șeful de cabinet al lui Giuliani în octombrie 2017, la puțin timp după preluarea mandatului, pentru a organiza o conferință la București, înainte ca România să preia președinția UE pe tema riscurilor care pot apărea din partea Rusiei. Dancu susține că a anunțat la București intenția lui Giuliani, dar că n-a primit nici un semnal.

”Știu că se dorește ca până la sfârșitul anului să aibă loc o astfel de sosire”, a declarat Dancu pentru G4Media.ro, referitor la o eventuală prezență la București a fostului primar al New-Yorkului.

În ce privește susținerea că Dancu știa de ceva timp despre scrisoarea lui Giuliani și a relatat despre apariția ei unor politicieni români mult înainte de a fi trimisă la București, consulul României la New York a declarat: ”Vă rog să-i spuneți politicianului, cu toată responsabilitatea. Mi-a spus dl Dancu că ești bolnav mintal. Asemenea prostie, te rog să mă crezi, nu am crezut că pot să aud în țara mea. Cum pot să afirme așa ceva, fără nicio probă? Până la urmă o să ajungeți să vorbiți cu dl Giuliani, care vă va spune că nu m-a văzut în viața lui. Crede-mă, e o tâmpenie. I-aș da în judecată pe cei de la Realitatea, care au spus și ei asta, dar nu am voie, trebuie să îmi respect statutul diplomatic. Este o lipsă totală de respect să arunce asemenea prostii pe ecran. Sper să aud scuze în prim-time, la Realitatea”.

Întrebat dacă are vreo legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani, Dancu a insistat: ”Nu, nu, categoric nu, niciodată.” În ce privește contractul cu Adamescu, Dâncu spune că a fost denunțat în urmă cu un an și jumătate și că nu mai are legătură cu acest caz.

Cătălin Dancu a fost numit consulul României la New York în 31 mai 2017.

În calitate de avocat, Dancu a reprezentat mai multi politicieni controversați: Radu Măzare, Nicușor Constantinescu, Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu.

Potrivit unui interviu publicat pe luju.ro, Catalin Dancu a mai apărat persoane precum Dinu Patriciu, Dorin Marian, Cătălin Harnagea, Sorin Roșca Stănescu, generalul Mihai Pacepa, Radu Moraru, George Becali si Dumitru Sechelariu.

De notat că liderii ALDE au anunțat, marți, că intenționeze să legalizeze activitatea de lobby în România.

“Legea privind reglementarea activității de lobby este o tentativă care a mai fost în Parlament de câteva ori și de fiecare dată a eșuat în a ajunge la finalizare. Această propunere legislativă vine în contextul în care societatea noastră este suficient de matură și noi recunoaștem existența firească a activității de lobby și a grupurilor de interese. Care este menirea acestui proiect de lege? Să creeze transparența, să elimine orice suspiciune cu privire la faptul că activitatea de lobby ar putea să distorsioneze decizia publică și ar putea să inducă trafic de influența sau conflict de interese”, a declarat deputatul ALDE Varujan Vosganian după ședința forurilor de conducere ale ALDE.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro