Grupurile QAnon de pe Facebook cresc într-un ritm alert/România, una dintre țările în care se extind comunitățile conspirative

Grupurile QAnon de pe Facebook cresc într-un ritm alert/România, una dintre țările în care se extind comunitățile conspirative

Grupurile QAnon se extind într-un ritm alert pe Facebook și ajută la răspândirea teoriei conspiraționiste periculoase, iar România se află printre cele cel puțin 15 țări în care  Guardian  a descoperit comunități dedicate adepților acestei teorii pe rețeaua de socializare. De altfel, săptămâna trecută Facebook a eliminat o mică rețea de conturi pro-Trump care opera din România și care promova campania de realegere a președintelui american cu postări despre sprijinulul adepților QAnon.
Guardian a documentat peste 160 de grupuri, pagini și conturi QAnon pe Facebook și Instagram cu peste 4,5 milioane de urmăritori.

Comunitățile QAnon de pe Facebook cresc și ca urmare a faptului că platforma Twitter a înăsprit regulementul privind conținutul și a restricționat conturile dedicate teoriei conspirației.

La acel moment, surse anonime au spus pentru New York Times că Facebook plănuiește să facă pași similari. Între timp, algoritmul de recomandări al Facebook a continuat să promoveze grupuri QAnon utilizatorilor, iar unele grupuri au crescut într-o manieră epxlozivă.

QAnon se referă la teoria conspirației propagată pe rețelele de socializare, iar adepții cred că Donald Trump duce un război secret împotriva ”statului profund”, format din democrați și celebrități de la Hollywood.

La sfârșitul lunii iunie, Gardian a raportat că grupurile QAnon de pe Facebook includeau peste 100 de pagini, profiluri și grupuri, precum și conturi de Instagram cu cel puțin 15.000 de urmăritori și membri, care acumulau la nivel global 3 milioane de urmăritori.

Pe 9 august, numărul urmăritorilor a crescut cu 34% la peste 4 milioane, iar cele mai mari gupuri includ peste 200.000 de membri.

Aceste grupuri și pagini mai noi demonstrează de asemenea răspândirea QAnon în lume. Acestea includ grupuri dedicate adepților QAnon în Regatul Unit, Irlanda de Nord, Canada, Australia, Mexic, Brazilia, Germania, Polonia, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România, Serbia și Slovenia. Cele mai mari grupuri QAnon documentate de Guardian sunt din Germania, Italia, Polonia, Olanda, Australia și Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al Facebook a spus pentru Guardian că compania ia măsuri împotriva conturilor, grupurilor și paginilor legate de QAnon care încalcă regulile în mod constant.

”Chiar săptămâna trecută, am eliminat un mare grup cu afiliații QAnon pentru încălcarea politicilor noastre de conținut, am eliminat o rețea de conturi pentru încălcarea politicilor noastre împotriva comportamentului neautentic coordonat. Avem echipe care evaluează politicile noastre împotriva QAnon și care explorează în mod curent acțiuni suplimentare pe care le putem lua”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
O anchetă internă realizată de Facebook a identificat mii de grupuri și pagini QAnon, potrivit NBC.

”Reacția tuturor platformelor sociale față de răul și amenințarea QAnon a fost înceată și anemică”, spune Travis View, co-gazdă al QAnon Anonymous, un podcast care documentează și desconspiră QAnon.

”Facebook continuă să recomande grupuri QAnon utilizatorilor, prin asigurarea unei promovări gratuite pentru o mișcare care deja a inspirat oameni să comită acte de terorism, crimă și conspirații la răpire”, a adăugat Travis View.

Facebook ia în considerare, în ceea ce privește QAnon, o abordare similară cu politicile cu privire la propaganda antivaccin. O astfel de abordare cel mai probabil ar implica eliminarea grupurilor din rezultate la căutare și din algoritmii de recomandare.
Ce se știe despre "QAnon", armata de complotiști care crede că doar realegerea lui Trump poate învinge elitele mondiale și „statul profund”
Statele Unite sunt controlate de puteri oculte pe care doar președintele Donald Trump le poate învinge .. dacă este reales: această teorie complotistă, propagată pe rețelele sociale de mișcarea "QAnon", adună numeroși adepți și și-a croit drum inclusiv pe culoarele Casei Albe, scrie AFP.

Născută în 2017, mișcarea s-a răspândit pe rețelele sociale grație unei armate de "soldați digitali", potrivit centrului Soufan, un centru de studii privind securitatea condus de un fost agent FBI, Ali Soufan.

Mișcarea s-a răspândit și în străinătate, din Europa până în Australia.

QAnon desemnează o nebuloasă pro-Trump, care răspândește online teorii ale complotului. Potrivit adepților săi, Statele Unite sunt controlate de decenii de "Statul profund", o organizație secretă care reunește înalți responsabili din ministere, familiile Clinton, Obama, Rothschild, puternicul investitor George Soros, vedete de la Hollywood și alți membri ai elitei mondiale.

Aceste persoane ar fi implicate în rețele pedofile internaționale și urmăresc crearea unei noi ordini mondiale în care statele vor renunța la suveranitatea lor în beneficiul acestei elite.

Primele mesaje criptice au apărut în octombrie 2017, scrise de un misterios "Q", numele unei acreditări de înalt nivel din ministerul american al Energiei.

Potrivit partizanilor săi, Q este o „cârtiță” care evoluează în cercul apropiat al președintelui, care a decis să dezvăluie fragmente din informațiile serviciilor secrete legate de aceste mașinațiuni mondiale pe forumuri de discuție precum 4Chan. Informațiile sunt apoi propagate pe marile rețele sociale.

Ură și antisemitism


Anti-Defamation League (ADL), puternica organizație americană de luptă împotriva extremismului, a evocat la sfârșitul lui iunie videoclipuri ale mișcării țin de incitarea la ură și teorii antisemite.

Acest fenomen prezintă riscuri reale și au determinat FBI să considere QAnon drept un risc de "amenințare teroristă internă" în 2019.

Un bărbat înarmat, arestat la începutul lui iulie în apropiere de reședința premierului canadian Justin Trudeau din Ottawa, era un "avid consumator de comploturi" propagate de QAnon, afirmă centrul Soufan.

Experți în securitate se tem în special că partizanii acestor teorii se vor alătura militanților extremiști și adepți ai supremației rasei albe precum cei din  mișcarea "Boogaloo" , activiști anti-guvern și adepți ai războiului civil.

Ideologia QAnon s-a propagat și în politica americană.

"Where we go one, we go all"


Adepți ai mișcării s-au afișat la mai multe mitinguri ale lui Donald Trump, arborând afișe cu litera Q sau sloganul mișcării: "Where we go one, we go all", uneori redus la inițiale - WWG1WGA.

Aceștia cred că miliardarul republican american va învinge complotul elitelor mondiale și va reda puterea poporului.

Potrivit organizației Media Matters, 14 candidați - în majoritate conservatori - la alegerile parlamentare din noiembrie revendică simpatia față de acestă mișcare.

În 4 iulie, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, Michael Flynn, a publicat pe Twitter o înregistrare video în care repetă slogane QAnon după ce depune un jurământ pe constituția americană, alături de hashtagul " #TakeTheOath". După jurământ, Flynn afirmă: "Where we go one, we go all!". Înregistrarea avea joi peste 100.000 de like-uri.
Chiar și președintele, care acuză în mod regulat presa de "Fake news", a redistribuit pe Twitter în ultimele luni cel puțin 90 de mesaje provenite de la partizani declarați ai mișcării, potrivit Media Matters.

Centrul Soufan se teme că o eventuală înfrângere a lui Trump în noiembrie "va încuraja partizanii QAnon la acte violente".
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu