Gunoaiele României/Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD

Gunoaiele României/Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD

În perioada 2015-2016, Radu Cristescu s-a remarcat ca invitat cvasipermanent și activ, tupeist și arogant, în emisiunile unor posturi private de televiziune, îndeosebi, la B1 TV și România TV, în care a compărut drept emisar al fostului președinte Traian Băsescu și al fostului ministru Elena Udrea, criticând și combătând cu predilecție PSD. În 2019, a schimbat tabăra, devenind un partizan înfocat al PSD și al blondei Viorica Dăncilă și un critic vehement al noului PNL, care a înglobat PDL, la principalele televiziuni naționale. A schimbat tabăra și stăpânii, dar a păstrat tupeul și aroganța. În ultimii doi ani, a devenit unul dintre principalii vectori de imagine și purtători de cuvânt ai PSD în mass-media. Mulți politicieni, dar, și mulți telespectatori se întreabă cine este și de unde a apărut acest „analist politic” atotștiutor, fudul și impertinent, devenitș recentș deputat social-democrat în Parlamentul României.

Radu Cristescu s-a născut și a trăit la Satu Mare până în jurul anilor 2000. Tatăl său a fost, mulți ani, procuror inspector la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, motiv pentru care a avut un comportament de beizadea din fragedă tinerețe. Din cauza comportamentului deviant și a absențelor, tatăl său a fost nevoit să-l mute din Satu Mare la un liceu agricol din comuna Livada, pe care l-a absolvit cu chiu și vai. După absolvirea liceului, a fost admis la Facultatea de Agronomie din Iași, unde era decan socrul surorii sale și la care a studiat timp de șapte ani, rămânând repetent de mai multe ori și nereușind, se pare, să obțină diploma de licență.

Traseist politic pe ruta PDL-PMP-PER-PSD

Pe plan politic, Radu Cristescu a cochetat în timpul guvernării Adrian Năstase cu PSD, solicitând diverse funcții administrative la Satu Mare, Iași sau București. După alegerile parlamentare și prezidențiale din 2004, a început să se apropie de PDL. La un moment dat, și-a înființat o firmă de consultanță politică și sondaje de opinie, SC Expoll SRL, deși, nu avea studii și expertiză în domeniu-neavând habar nici măcar de agronomie-cu care a realizat sondaje bănoase pentru mai multe organizații județene ale PDL. Pe parcurs, a devenit un apropiat al unor politicieni din PDL, ca Radu Berceanu, Ioan Oltean, Lucian Bode, Andreea Paul Vass și Elena Udrea. La un moment dat, după un intermezzo la Iași, s-a mutat la București, unde a devenit vicepreședinte al organizației PDL din Sectorul 5. În timpul guvernării PDL, a ocupat timp de aproape un an funcția de președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), cu rang de secretar de stat. La data numirii în funcție avea o varstă de peste 40 de ani și aceasta a fost prima ocupatie înscrisă în cartea sa de muncă.

În perioada respectivă,nu și-a publicat CV-ul pe site-ul ADS pentru a nu se afla ce studii a absolvit și ce activitate profesională a desfășurat sau, mai bine zis, nu a desfășurat. În funcția de președinte al ADS, s-a remarcat în mod deosebit prin organizarea de paranghelii și întreținerea de relații intime cu subordonatele sale (la birou, într-o limuzină de ceremonii închiriată de ADS și într-un apartament închiriat la hotelul Mariott pe banii instituției pe care o conducea). S-a mai remarcat prin favorizarea unor oameni de afaceri, sens în care au fost formulate cel puțin două sesizări penale către DNA pentru luare de mita, despre care nu se știe daca și cum au fost soluționate. A fost dat afară din ADS pentru incompetență și nelegalități crase în urma unui control dispus de către fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, care nu a cedat presiunilor înalților săi protectori politici. În iarna anului 2012, Cristescu a fost protagonistul altui scandal când ministrul Economiei din guvernul Ungureanu, Lucian Bode, cu care era vechi și bun prieten, a anunțat că l-a numit șef de cabinet, darș a trebuit să renunțe după apariția unor dezvăluiri compromițătoare în presă.

Radu Cristescu i-a urmat apoi pe Elena Udrea si pe Traian Basescu în PMP, unde a primit funcția de secretar executiv. În 2014, a susținut-o cu înfocare, dar, fără succes, pe Elena Udrea la alegerile pentru funcția de președinte al României. La alegerile locale din 2016, a candidat, în numele PMP, pentru funcția de primar al Sectorului 2 din București, dar, a pierdut lamentabil, obținand doar în jur de 2% din voturile exprimate. La alegerile parlamentare din 2016, a candidat pentru Senat la București, fiind înscris pe poziția a doua pe lista PMP, după Traian Basescu, dar numai fostul președinte a avut norocul să fie ales. După ce Udrea a fugit în Costa Rica, Cristescu a părăsit PMP, înscriindu-se în PER, unde a primit o funcție de vicepreședinte. După niciun an Basescu, a demisionat din Senat pentru a deveni europarlamentar, iar în Cristescu a dat strechea, acesta pretinzand că lui i se cuvine să-l înlocuiască în camera superioară a Parlamentului, deși, își schimbase blana politică. Basescu and comp. i-au respins categoric doleanța, motiv pentru care care fostul servitor și profitor l-a atacat furibund în mass-media și pe rețelele sociale, formulând, inclusiv, denunțuri penale împotriva sa.

Într-un asemenea context, Cristescu a fost racolat în PSD, la sfatul unor consilieri din lumea serviciilor secrete, de către rătăcita în politică Viorica Dăncilă, în perioada în care aceasta era premier, președinte și candidat prezidențial al PSD. Dăncilă l-a promovat purtător de cuvânt al PSD la televiziunile naționale și l-a uns, drept răsplată, secretar de stat în Ministerul Energiei, pentru a face bani pentru partid. După ostracizarea lui Dăncilă din partid, a fost menținut ca purtător de cuvant de către noul președinte Marcel Ciolacu, cu care se lăuda că este amic de șpriț. În toamna anului 2020, a candidat pentru funcția de președinte al PSD Satu Mare, avându-l contracandidat pe fostul senator și ministru Gabriel Leș, dar, disputa s-a încheiat indecis, fiecare candidat obținâând 45 de voturi, motiv pentru care conducerea centrală a decis amânarea alegerilor. În decembrie 2020, a candidat pentru Camera Deputaților, reușind să devină deputat PSD de Satu Mare doar in urma redistribuirii voturilor la nivel național. Nu a fost votat de către toți membrii și simpatizanții PSD, dovadă în acest sens fiind faptul că, la același scrutin, candidatul PSD Satu Mare pentru Senat a obținut cu aproximativ 5.000 de voturi mai mult.

În anturajul sau în siajul mai multor șefi de servicii secrete

Radu Cristescu a cochetat din tinerete și cu serviciile secrete, dorind să devină ofițer acoperit sau descoperit al SRI sau SPP. A încercat să intre în SRI Satu Mare, dar, a fost trimis la plimbare de șeful județean din perioada respectivă al acestui serviciu. Ulterior, a fost în relații apropiate cu cel puțin doi șefi ai SRI Iași, dintre care unul a avut, la un moment dat, probleme penale. De-a lungul timpului, a reușit să se infiltreze și să ajunga în relații apropiate cu mai mulți șefi din serviciile secrete, ca generalii Iulian Crăiniceanu, Cristian Cioc și Alexandru Burian de la SPP, comisarii șefi Cristian Gheorghe Lațcău și Remus Șpan de la DGIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne), colonelul Cornel Purcărea și generalii Gheorghe Savu si Marian Hăpău de la DGIA (serviciul secret al Armatei) . Îi plăcea să lase impresia că ar fi ofițer acoperit al serviciilor secrete. Cert este că, în 2011, când deținea funcția de președinte al ADS, a fost avansat de fostul ministru al Apărării, generalul Gabriel Oprea, de la soldat la gradul de colonel, deși, nu avea stagiul militar satisfăcut, iar studiile sale superioare erau sub semnul întrebării.

În anii de glorie ai regimului Basescu, Cristescu a fost un culegător de informații al pupilei prezidențiale Elena Udrea. Aceasta a fost în relații foarte apropiate cu generalul Marian Hăpău, numit șef al DGIA de către generalul Gabriel Oprea, în perioada în care era ministru al Apărării în guvernul Boc, și cu generalul Alexandru Burian, fost adjunct pe linie de informații al directorului SPP și șef al unității denumite Zeus, care culegea informații pentru președintele Traian Băsescu. Cristescu a rămas un fidel al lui Udrea și dupa ce aceasta a fost arestată pentru fapte de corupție în mai multe dosare instrumentate de DNA. După ce a fost eliberată din arest, a anturat-o zilnic la domiciliu, împreuna cu un alt „analist politic” de modă nouă, fostul pedagog comunist și parlamentar pedelist Gelu Visan, făcându-i cumpăraturi, mâncare și curățenie în apartament.

În prima declarație de avere înregistrată ca deputat, Cristescu a consemnat că în anul 2020 a avut venituri de 130 lei (?!), confirmând că a fost un șomer și un întreținut de lux. Totodată, a consemnat că deține în proprietate o casă de vacanță în America Centrala, fără să precizeze țara. Proaspătul parlamentar s-a confesat unor apropiați că este vorba de o casă de vacanță cumpărata cu bani primiti de la Elena Udrea în Costa Rica, unde aceasta a fugit împreuna cu prietena sa Alina Bica, înainte de a fi condamnată definitiv în România în dosarul Gala Bute.

Potrivit unei foste iubite, Cristescu ar deține o casă de vacanță în Cuba, unde a fost de mai multe ori în vacanțe îndelungi. Aceasta a mai afirmat că fostul său iubit ar fi cumpărat casa cu sprijinul financiar al unui colonel care a deținut funcții de conducere în Direcția de Contrainformații din cadrul DGIA, Cristescu nedispunând de resursele financiare necesare. Instituțiile abilitate ar trebui să verifice dacă în această achiziție imobiliară nu a fost implicat generalul Iulian Gherghe, fost adjunct al generalului Hăpău, care a activat la Contrainformații Militare și a fost arestat recent pentru că a delapidat suma de 179.000 de dolari din fondurile operative ale Direcției, cu care și-a cumparat un loc de casă în Corbeanca.

Amic cu interlopii și țepar din tinerețe

În perioada liceului și a facultății, dar și după, Radu Cristescu a fost prezent, în permanență, în mediile interlope din Satu Mare, respectiv, în compania traficanților de valută sau de țigări, a hoților de mașini, proxeneților și cămătarilor. Cristescu junior a trăit pe picior mare în urbea de pe Someș, folosindu-se de numele și funcția tatălui său și beneficiind de sume de bani, consumații la restaurante și alte avantaje din partea unor interlopi sau afaceriști dubioși, cărora le promitea protecție la parchet și la poliție. A dat țepe în valoare de zeci și de sute de milioane de lei vechi unor patroni de hoteluri și restaurante din Satu Mare, unde se caza și făcea consumație împreună cu iubitele sale și amicii săi, după care, pleca fără să plătească. Inclusiv doi foști amici din perioada respectivă se plâng că au fost țepuiți de Cristescu, unul (Nelu Botos) de 10.000 de dolari, pe care i-a dat împrumut, celălalt (Vasile Taran) de 40.000 de mărci germane, într-o afacere având ca obiect introducerea de cablu pentru televiziune.

În perioada respectivă, a fost mediatizată escrocarea de către beizadeaua Cristescu a unui om de afaceri din Carei, Ioan Petrujan, pe care l-a înșelat cu un autoturism marca BMW, pe care i l-a solicitat, în prezența tatălui său, pentru a-l încerca, după care, s-a prezentat cu autoturismul și talonul acestuia la poliția rutieră din Satu Mare, unde l-a înmatriculat pe numele său, cu sprijinul șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, și a plecat la Iași, fără să-l mai restituie proprietarului și fără să-i achite, ulterior, contravaloarea acestuia. Proprietarul a formulat plângere penală pentru înșelăciune și a fost întocmit un dosar penal, care s-a plimbat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind tergiversat în urma intervențiilor tatălui său, până ce s-a împlinit prescripția răspunderii penale.

După acest scandal, s-a mutat la Iași unde a trăit în concubinaj cu o patroană divorțată a hotelului Unirea, care era mai în vârstă cu 10 ani decât el și cu care are o fiică. La un moment dat, a organizat cu această femeie nuntă mare și cu ștaif la Satu Mare, la restaurantul hotelului Aurora, cu scopul vădit de a face bani, invitând în acest scop șefii de instituții și oamenii de afaceri mai importanți din zonă, dar, și mai mulți reprezentanți ai lumii interlope. L-a avut naș de căsătorie pe un afacerist controversat, Dumitru Pop, zis Mitică Ofsaid, cunoscut drept fin al fostului ministru de interne Vasile Blaga. Cu antecedente penale dinainte de 1989, nașul său a fost arestat în 2003 pentru șantaj la adresa directorului firmei de salubritate din Satu Mare, SC Florisal SA, și a primarului acestui municipiu, într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA. În acest dosar a fost vizat și Radu Cristescu pentru complicitate la șantaj, dar, a reușit să scape de arestare întrucât a fost anunțat, în prealabil, de șeful SIPI Satu Mare din perioada respectivă, Remus Șpan, cu care era in relații apropiate, și a fugit din Satu Mare.

Escroc sentimental și financiar multirecidivist

A revenit în Sătmar după o vreme și a sedus o credincioasa penticostala, Lidia Feher, soție de polițist, cu doi copii minori, care deținea un restaurant în centrul municipiului Satu Mare, pe care l-a cumparat cu bani primiți de la un unchi din Statele Unite ale Americii și l-a vândut ulterior unei bănci cu suma de 400 000 de euro. După vânzarea restaurantului, a convins-o pe femeie să divorțeze și să plece cu el la București, împreună cu unul dintre copii, unde au conviețuit până ce i-a tocat banii, după care a abandonat-o, lăsând-o pe drumuri. Ulterior, a trăit mai mulți ani în concubinaj cu Lia Stanca, o femeie divorțată de un prosper om de afaceri din Zalău, județul Sălaj, care deținea, prin firmele sale, două hoteluri și o cantină în Zalău, o fabrică in Șimleul Silvaniei și Băile Boghiș. Prin intermediul său, Lia Stanca a devenit o prietenă apropiată a Elenei Udrea, care a cumpărat 50% din societatea comercială care administrează Băile Boghiș, ce au fost modernizate cu fonduri europene obținute în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. Lia Stanca i-a cumpărat iubitului Radu Cristescu o limuzină BMV nouă, de culoare verde, cu 120.000 de euro, și i-a asigurat vacanțe de lux în mai multe locații exotice din Cuba, Mexic, Turcia, ș.a. Totodată, afacerista înamorată i-a închiriat pe o firmă de-a sa un apartament în complexul rezidențial Stejarii din București, într-un bloc în care locuia și Elena Udrea. Cristescu n-a plătit, însă, chiria și utilitățile ani de zile, motiv pentru care firma Liei Stanca a fost acționată în justiție de firma miliardarului Ion Țiriac, proprietara complexului Stejarii, care a obținut obligarea acesteia, prin hotărâre judecătorească, la plata unor restanțe de 60.000 de euro.

Cu bani de la bogata, pe-atunci, Lia Stanca, Radu Cristescu a cumpărat la un moment dat ziarul Cronica Română, la care s-a autodenumit director și la care s-a remarcat prin publicarea unor editoriale pro PDL și a unor anchete împotriva adversarilor președintelui Traian Băsescu și PDL. Prin acest ziar, a șantajat mai mulți oameni de afaceri potenți din județul Satu Mare, îndeosebi din Țara Oașului, ca milionarii Mihai Crișan și Grigore Huja, care au facut bani cu ghiotura din contracte cu companiile de stat Electrica și Transelectrica. Aceștia au fost nevoiti să-i achite sume substanțiale de bani pentru ca să înceteze atacurile, iar Crișan, care deținea și o fabrică de mobila, i-a făcut și mobilier pentru apartamentul din complexul Stejarii. Afaceriștii Crișan și Huja au devenit principalii sponsori ai lui Cristescu, după ce acesta a ajuns în anturajul fostului premier și candidat prezidențial PSD Viorica Dancila și, mai ales, de cand a devenit deputat social-democrat de Satu Mare. Când vine în județul natal, deputatul Cristescu huzurește în complexul turistic balnear pe care Crișan îl deține în localitatea Valea Mariei din Țara Oașului, durându-l în cot de alegătorii săi și de problemele lor.

După ce a fost schimbat din funcția de președinte al ADS, Radu Cristescu a început să-i atace si pe unii lideri ai PDL, ca Vasile Blaga, Ioan Oltean și Emil Boc. După această demitere, a convins-o pe Lia Stanca să-i ofere funcția de director general la SC Izomat SA Șimleul Silvaniei, care deținea o fabrică profitabilă pe materiale de izolație și a asigurat publicitate pentru ziarul Cronica Română. În timpul conviețuirii cu Radu Cristescu, au intrat în faliment mai multe firme deținute de Lia Stanca, inclusiv SC Izomat, după ce Cristescu a tăiat trei linii de producție in valoare de 500.000 de euro și le-a vândut la fier vechi pentru suma de 100 000 de euro, pe care a folosit-o în campania electorală pentru alegerile parlamentare parțiale din 2014, când a candidat, fără succes, pentru Senat într-un colegiu din județul Hunedoara, pentru un mandat vacantat in urma arestarii fostului senator liberal Dan Ioan Rușanu. În urma relației cu actualul deputat, afacerista Stanca s-a ales cu cu falimentul tuturor firmelor sale și cu un dosar penal, context în care Cristescu a părăsit-o.

Ultimele cuceriri și țepe

În toamna anului 2016, Radu Cristescu a devenit un apropiat al Alinei Bica, fostul procuror șef al DIICOT, cu care a fost surprins de presă la o cină romantică, la care i-a oferit un buchet mare de trandafiri albi. Alina Bica a fost mulți ani colega și șefa surorii sale Adriana Cristescu, care a activat în perioada 2005-2013 ca procuror in structura centrala a DIICOT, unde s-a transferat de la DNA. După ce procurorul Adriana Cristescu l-a reținut în anul 2005 pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Petromidia, Radu Cristescu l-a contactat pe magnat și i-a solicitat suma de un milion de dolari pentru a-i furniza informații compromițătoare despre sora sa. Patriciu a solicitat unor ziariști de la un cotidian central pe care-l finanța să verifice atât reputația cât și credibilitatea unor informații furnizate de către Cristescu, iar, în urma investigațiilor efectuate, a refuzat serviciile oferite de acesta.

Ultima cucerire sentimentala a lui Radu Cristescu dateaza de anul trecut si este o afacerista divorțată din Craiova, cu prenumele Cătălina, despre care a afirmat că ar fi verișoară cu primărița Olguța Vasilescu. În cursul lunii decembrie, după ce a devenit deputat, noua iubita l-a cadorisit cu un bolid BMV X5, de culoare alba, cu care se fudulește și în care se lăfăie inclusiv pe aleile de la Palatul Parlamentului. Relativ recent, deputatul Cristescu și iubita sa din Bănie au dat o țeapă de 170.000 de lei unui primar din județul Satu Mare. Banii au fost încasați de o firmă de consultanță a iubitei sale, după care au fost scoși în numerar din contul bancar, iar firma a fost închisă a doua zi, primarul credul rămânând cu buzele umflate.

Aproape concomitent, un om de afaceri sătmărean l-a denunțat pentru o țeapă de 25.000 de euro, în schimbul căreia i-ar fi promis rezolvarea unei afaceri. Așa că nu este exclus ca deputatul Cristescu să ajungă, în curând, un purtător de cuvânt în dungi și lider al PSD-Răcoare.

Aceasta este adevărata față a proaspătului analist și deontolog Radu Cristescu. Cu astfel de personaje oportuniste, venale și penale, cu asemenea escroci sentimentali și financiari, a vrut fostul președinte Traian Băsescu să reformeze clasa politica și să guverneze România. Astfel de personaje au reușit să penetreze și să infesteze până la vârf partidul fondat de „săracul și cinstitul” expreședinte Ion Iliescu.

P.S.: Asa cum a semnalat vineri Cotidianul, in după-amiaza zilei respective a fost prezentă la Satu Mare o delegație importantă a PSD, în frunte cu președintele Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Gabriela Firea, secretarul general Paul Stanescu și președintele Consiliului Național, Vasile Dancu, care a efectuat un turneu în mai multe județe din nord-vestul României. În zilele anterioare, deputatul Radu Cristescu s-a confesat unor apropiati și unor primari ca liderii naționali ai PSD vin să-l instaleze președinte interimar al PSD Satu Mare, funcție rămasă vacantă de anul trecut. Cristescu s-a bazat în mod deosebit pe sprijinul lui Firea și Stănescu, care au fost implicați în aducerea lui în PSD sub președintia Vioricăi Dăncilă. Acesta a ajuns în relații apropiate cu Gabriela Firea și cu soțul său Florin Pandele, primarului orașului Voluntari, prin amicul său Remus Span, un personaj deosebit de dubios și sulfuros, care a deținut funcțiile de șef al SIPI Satu Mare, șef al Poliției Judiciare a PNA, director-adjunct al DGA, șef al Serviciului de interceptari din DGIPI și locțiitor al șefului Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră. Acest Span, un fan și un serv al generalului Gabriel Oprea, este, de mai mulți ani, omul de casă al familiei Firea-Pandele, ocupînd mai multe funcții de încredere în Primăria Voluntari (director la două societăți comerciale ale primariei) și în Primăria Generala a Capitalei (șef al Direcției Corp Control). Și soția sa a fost unul dintre oamenii de încredere ai primăriței Gabriela Firea la Primăria Capitalei, unde a fost unsă director al societății Imobiliara, care a administrat toate imobilele aflate în proprietatea primăriei, de la palate la locuințe, hoteluri și restaurante. Referitor la Paul Stănescu, Cristescu s-a lăudat că au prieteni comuni în conducerea SPP și că se află în relații apropiate. Planul deputatului Cristescu a eșuat însă, în urma semnalului tras de Cotidianul, care a anunțat publicarea unei ample anchete jurnalistice cu privire la persoana sa. La propunerea conducerii centrale, lider interimar al PSD Satu Mare a fost desemnat vicepreședintele regional Radu Moldovan, președintele PSD și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. SURSA: Cotidianul.ro/Valer Marian


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...