Guvernatorul Alikhanov a propus să se răspundă interdicţiei de tranzit către Kaliningrad printr-o interdicţie de etichetare a alcoolului

Guvernatorul Alikhanov a propus să se răspundă interdicţiei de tranzit către Kaliningrad printr-o interdicţie de etichetare a alcoolului

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, consideră că, un răspuns la interdicţia Lituaniei privind tranzitul unui număr de mărfuri de pe teritoriul principal al Federaţiei Ruse către exclava de la Marea Baltică, ar putea fi interdicţia de etichetare a alcoolului importat în ţările baltice, ceea ce le va provoaca daune de 300 de milioane de euro anual, se menţionează într-o postare a acestuia pe reţeaua VKontakte.

"Dacă vorbim de măsuri de răzbunare, voi da un exemplu. Până de curând, aproape 100% din alcoolul nostru importat era importat prin teritoriul Lituaniei şi Letoniei. Acest alcool importat era depozitat acolo. Marcajul era cu timbrele noastre de accizare ruseşti Apoi a fost adus de companiile lituaniene din Federaţia Rusă: În urmă cu doi ani, am cerut să începem un experiment şi să ducem etichetarea la Kaliningrad, ni s-a oferit o astfel de oportunitate, acum acest experiment a fost extins în alte câteva regiuni, inclusiv în Ţările Baltice. Potrivit estimărilor noastre, acest lucru va priva statele baltice de circa 300 de milioane de euro din cifra de afaceri anuală”, a spus guvernatorul.

Alikhanov consideră că în primul rând „este necesar să răspundem acestei situaţii prin diplomaţie”. Şeful regiunii a mai menţionat că dacă un acord cu Uniunea Europeană eşuează, atunci Rusia „are un număr imens de oportunităţi de a complica viaţa statelor baltice”.

Guvernatorul se aşteaptă, de asemenea, ca ambasadorul UE în Rusia, Markus Ederer, „să ofere o soluţie din partea sa şi să fie constructiv” în relaţiile cu Ministerul rus de Externe, deoarece a vizitat în mod repetat Kaliningradul şi cunoaşte specificul regiunii.

Anterior, UE a interzis furnizarea de bunuri de lux către Rusia, inclusiv maşini şi motociclete scumpe, parfumuri premium, alcool, aparate de uz casnic şi îmbrăcăminte. Potrivit datelor furnizate, „vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul de bunuri de lux către o companie sau o persoană fizică din Rusia pentru utilizare în ţară este interzisă”. În Jurnalul Oficial al UE s-a notat că vorbim de maşini de peste 50.000 de euro şi motociclete de peste 5.000 de euro. Pentru alte mărfuri costul este mai mare de 300 de euro pe unitate.

După cum a raportat anterior Alikhanov, căile ferate lituaniene au anunţat căile ferate din regiunea Kaliningrad că din 18 iunie au limitat tranzitul unui număr de mărfuri din regiunile Federaţiei Ruse către exclavă din cauza sancţiunilor europene împotriva Rusiei. Ministerul rus de Externe a spus că acţiunile Lituaniei sunt considerate în mod deschis ostile şi solicită ridicarea imediată a restricţiilor. Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a numit decizia de la Vilnius fără precedent şi ilegală. În următoarele câteva zile, Rusia va efectua o „analiza profundă” a situaţiei, în urma căreia va elabora măsuri de răspuns, a spus el. În acelaşi timp, Lituania dă asigurări că nu a introdus nicio restricţie unilaterală sau suplimentară, ci doar „aplică în mod constant sancţiunile UE”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...