Guvernul a adoptat un memorandum pentru sprijinirea marilor consumatori de energie

Guvernul a adoptat un memorandum pentru sprijinirea marilor consumatori de energie

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, Memorandumul pentru iniţierea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice în perioada 2021-2030, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Căutăm soluţii pentru a continua sprijinul financiar pe care l-am acordat în ultimii doi ani marilor consumatori de energie. Mai ales în actualul context cred că este necesară continuarea acestei scheme de ajutor de stat. Prin memorandumul aprobat astăzi (joi, n.r.), Ministerul Energiei a fost mandatat să negocieze cu Comisia Europeană. Prin schema pentru energointensivi vrem să asigurăm condiţiile necesare pentru păstrarea competitivităţii întreprinderilor din România în raport cu ceilalţi competitori din spaţiul european şi din afara acestuia, suportabilitatea la nivelul consumatorului industrial final a creşterilor de preţ a energiei electrice, prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale. De asemenea, ne dorim să contribuim la păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte, limitarea şomajului şi păstrarea forţei de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei este mandatat să iniţieze discuţiile şi să deruleze proceduri de consultare prealabilă cu reprezentanţii Comisiei Europene - DG Competition, pentru stabilirea condiţiilor esenţiale necesare pentru iniţierea şi autorizarea unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, începând cu anul 2022.

În perioada 2019 - 2021, în România a fost implementată o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019.

Valoarea totală a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399,4 milioane lei pentru un număr de 34 întreprinderi, respectiv de 637,6 milioane lei, pentru un număr de 33 întreprinderi în anul 2020. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...