Guvernul austriac adoptă un proiect vizând înăsprirea legislaţiei de azil, ce prevede confiscări de bani şi telefoane mobile

Guvernul austriac a adoptat miercuri un proiect de lege controversat privind azilul şi imigraţia, ce prevede că solicitanţilor de azil li se vor putea confisca până la 840 de euro în bani lichizi, precum şi telefoanele mobile pentru a li se verifica traseul urmat, informează AFP şi Reuters.

'Ne-am stabilit în mod deliberat obiectivul de a lupta împotriva migraţiei ilegale, dar şi împotriva abuzării de dreptul de azil', a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, după şedinţa guvernului de coaliţie între Partidul Poporului (OeVp, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta).

Printre măsurile emblematice se află confiscarea unor sume mergând până la 840 de euro, în funcţie de resursele migranţilor, pentru 'rambursarea costurilor procedurii de azil', aşa cum a precizat Ministerul de Interne.

Confiscarea telefoanelor mobile se va face pentru verificarea identităţii persoanelor, examinarea datelor de localizare a aparatelor şi confruntarea acestor informaţii cu declaraţiile solicitanţilor de azil despre traseul lor şi punctul de intrare în Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului de interne Herbert Kickl, membru al FPOe, se urmăreşte pe această cale un cadru 'mai restrictiv' pentru dreptul de azil.

Proiectul legislativ, care urmează să fie supus la vot în parlament în această sesiune, mai prevede plasarea imediată în centre de retenţie, în vederea expulzării, a beneficiarilor de azil condamnaţi de justiţia austriacă şi care şi-au ispăşit pedeapsa.

De asemenea, refugiaţii îşi vor pierde dreptul de şedere în Austria dacă vor merge în ţările de origine 'în vacanţă'.

Dezbaterile privind imigraţia şi integrarea au fost în centrul campaniei legislative din toamna trecută, după ce Austria, ţară cu 8,7 milioane de locuitori, a înregistrat peste 150.000 de cereri de azil în urma valului de refugiaţi din 2015-2016.

După câştigarea alegerilor şi formarea alianţei de guvernare, OeVP şi FPOe au anunţat în programul de guvernare înăsprirea legilor în materie.

Guvernul are în plan de asemenea reducerea ajutoarelor sociale pentru refugiaţi.

La fel ca mai mulţi dintre omologii săi europeni, ministrul de interne, unul din principalii strategi ai FPOe, doreşte şi delocalizarea în exteriorul UE, în 'ţări de tranzit', a procedurilor de cerere de azil.

O altă prevedere a proiectului prezentat miercuri este prelungirea de la 6 la 10 ani a termenului în care refugiaţii pot primi cetăţenia austriacă.

Dacă unele măsuri privind confiscarea unor sume de bani sunt similare celor din alte state europene (Danemarca, Germania sau Elveţia), altele sunt mai originale, precum cea care va obliga spitalele să informeze guvernul când sunt externaţi solicitanţi de azil, pentru a se asigura 'o pregătire şi implementare mai eficientă a deportărilor'.

Opoziţia politică şi grupuri de apărare a drepturilor omului au denunţat multe dintre aceste măsuri ca ilegale sau excesive.
'Tot ceea ce reuşeşte acest proiect de lege este să creeze mai multă nesiguranţă şi neîncredere în rândul populaţiei', precum şi să crească 'fragmentarea societăţii', a reacţionat organizaţia Amnesty International într-un comunicat.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

4 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

5 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?