Guvernul austriac adoptă un proiect vizând înăsprirea legislaţiei de azil, ce prevede confiscări de bani şi telefoane mobile

Guvernul austriac adoptă un proiect vizând înăsprirea legislaţiei de azil, ce prevede confiscări de bani şi telefoane mobile

Guvernul austriac a adoptat miercuri un proiect de lege controversat privind azilul şi imigraţia, ce prevede că solicitanţilor de azil li se vor putea confisca până la 840 de euro în bani lichizi, precum şi telefoanele mobile pentru a li se verifica traseul urmat, informează AFP şi Reuters.

'Ne-am stabilit în mod deliberat obiectivul de a lupta împotriva migraţiei ilegale, dar şi împotriva abuzării de dreptul de azil', a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, după şedinţa guvernului de coaliţie între Partidul Poporului (OeVp, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta).

Printre măsurile emblematice se află confiscarea unor sume mergând până la 840 de euro, în funcţie de resursele migranţilor, pentru 'rambursarea costurilor procedurii de azil', aşa cum a precizat Ministerul de Interne.

Confiscarea telefoanelor mobile se va face pentru verificarea identităţii persoanelor, examinarea datelor de localizare a aparatelor şi confruntarea acestor informaţii cu declaraţiile solicitanţilor de azil despre traseul lor şi punctul de intrare în Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului de interne Herbert Kickl, membru al FPOe, se urmăreşte pe această cale un cadru 'mai restrictiv' pentru dreptul de azil.

Proiectul legislativ, care urmează să fie supus la vot în parlament în această sesiune, mai prevede plasarea imediată în centre de retenţie, în vederea expulzării, a beneficiarilor de azil condamnaţi de justiţia austriacă şi care şi-au ispăşit pedeapsa.

De asemenea, refugiaţii îşi vor pierde dreptul de şedere în Austria dacă vor merge în ţările de origine 'în vacanţă'.

Dezbaterile privind imigraţia şi integrarea au fost în centrul campaniei legislative din toamna trecută, după ce Austria, ţară cu 8,7 milioane de locuitori, a înregistrat peste 150.000 de cereri de azil în urma valului de refugiaţi din 2015-2016.

După câştigarea alegerilor şi formarea alianţei de guvernare, OeVP şi FPOe au anunţat în programul de guvernare înăsprirea legilor în materie.

Guvernul are în plan de asemenea reducerea ajutoarelor sociale pentru refugiaţi.

La fel ca mai mulţi dintre omologii săi europeni, ministrul de interne, unul din principalii strategi ai FPOe, doreşte şi delocalizarea în exteriorul UE, în 'ţări de tranzit', a procedurilor de cerere de azil.

O altă prevedere a proiectului prezentat miercuri este prelungirea de la 6 la 10 ani a termenului în care refugiaţii pot primi cetăţenia austriacă.

Dacă unele măsuri privind confiscarea unor sume de bani sunt similare celor din alte state europene (Danemarca, Germania sau Elveţia), altele sunt mai originale, precum cea care va obliga spitalele să informeze guvernul când sunt externaţi solicitanţi de azil, pentru a se asigura 'o pregătire şi implementare mai eficientă a deportărilor'.

Opoziţia politică şi grupuri de apărare a drepturilor omului au denunţat multe dintre aceste măsuri ca ilegale sau excesive.
'Tot ceea ce reuşeşte acest proiect de lege este să creeze mai multă nesiguranţă şi neîncredere în rândul populaţiei', precum şi să crească 'fragmentarea societăţii', a reacţionat organizaţia Amnesty International într-un comunicat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

4 În România nimic nu este întâmplător...

5 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm