Guvernul ceh sprijină Ungaria după votul din Parlamentul European, afirmă premierul Andrej Babis

Guvernul ceh sprijină Ungaria după votul din Parlamentul European, afirmă premierul Andrej Babis

Guvernul ceh îl susţine pe premierul ungar Viktor Orban după votul de miercuri din Parlamentul European privind sancţionarea Ungariei pentru periclitarea valorilor democratice, a declarat joi premierul ceh Andrej Babis, relatează Reuters.

'Acest nonsens doar induce un sentiment negativ în Uniunea Europeană', a declarat Babis pentru site-ul Parlamentni Listy, întrebat cu privire la votul din PE. 'În loc să cădem de acord, există politică', a mai spus el.

'Aşadar, îl sprijin pe (premierul) Orban. Suntem aliaţi', a spus el.

Cehia face parte din Grupul de la Vişegrad, care mai include Slovacia, Ungaria şi Polonia, acestea din urmă
confruntându-se şi ea cu o procedură de sancţiuni similară lansată de Comisia Europeană în decembrie 2017.

Parlamentul European a votat miercuri pentru sancţionarea Ungariei pentru neglijarea normelor privind democraţia, drepturile civile şi combaterea corupţiei, în prima încercare de a declanşa un proces care s-ar putea încheia cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE, ce presupune suspendarea dreptului de vot în cadrul blocului comunitar al statului membru vizat. În practică, un asemenea deznodământ este puţin probabil, dat fiind că este nevoie de un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE.

Polonia, cea mai mare ţară fostă comunistă din Uniunea Europeană, a anunţat că se va opune oricăror sancţiuni impuse de blocul comunitar Ungariei, al cărei guvern este acuzat că încalcă regulile UE privind democraţia.

'Fiecare ţară are dreptul său suveran de a face reformele interne pe care le consideră potrivite', a precizat Ministerul de Externe polonez într-un comunicat transmis miercuri seară.

'Acţiunile împotriva statelor membre nu fac decât să adâncească diviziunile din cadrul UE, sporind lipsa de încredere actuală a cetăţenilor în instituţiile europene', se mai arată în comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

4 Rusia decide în locul lor? / Pe 16 noiembrie, Austria a semnat la București declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului …

5 VIDEO Rareș Bogdan / Cancelarul Nehammer a amintit că Austria a fost imperiu. M-a șocat