Guvernul de la Berlin: Cetăţenilor germani li se cere să plece din Iran

Guvernul de la Berlin: Cetăţenilor germani li se cere să plece din Iran

Guvernul Germaniei și-a îndemnat joi cetățenii să părăsească Iranul, pentru a nu risca să fie fie supuși unor arestării arbitrare şi condamnărilor grele la închisoare, avertizând că persoanele cu dublă-cetățenie sunt vizate în mod special, relatează Reuters .

Guvernul german cere cetățenilor săi să plece din Iran Foto: Arhivă

Berlinul a salutat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Iranului, unde a fost declanșată „represiune sângeroasă” împotriva unora dintre cele mai mari proteste din Republica Islamică de la revoluția din 1979.

"Cetăţenilor germani li se cere să plece din Iran. Pentru cetăţenii germani există un risc concret de a fi arestaţi, interogaţi şi condamnaţi în mod arbitrar la pedepse lungi de închisoare. În mod special sunt expuși (riscului) cetățenii cu dublă cetățenie iraniană și germană.”

Republica Islamică Iran este zguduită de o mişcare de protest de la moartea la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, la trei zile după arestarea sa la Teheran de poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei, care prevede în special purtarea vălului.

Serviciile de securitate au declanșat o represiune aprigă împotriva protestelor, în principal pașnice. Peste 250 de persoane au fost ucise, inclusiv 34 iranieni sub 18 ani, potrivit unei organizații pentru drepturile omului. Câteva mii de persoane au fost arestate, dintre care multe au fost duse în centre speciale de detenție IRGC.

Iar justiția iraniană a anunțat că va organiza procese publice pentru mai bine de 1.000 de persoane reținute doar în timpul recentelor proteste din Teheran, precum și alte o mie în afara capitalei.

Reamintim pe de altă parte că, luna trecută, la Berlin, peste 80.000 de oameni au participat la o manifestație de susţinere a protestelor din Iran.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”