Guvernul de la Chișinău solicită prelungirea stării de urgență în Republica Moldova

Guvernul de la Chișinău solicită prelungirea stării de urgență în Republica Moldova

În cadrul ședinței de miercuri, membrii Cabinetului de miniștri de la Chișinău au votat pentru pentru prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență, hotărâre luată în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei, dar verdictul final urmează să-l dea Parlamentul.

Guvernul Recean a votat proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de urgență. FOTO: Gov.md

Guvernul și-a dat votul după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în dimineața zilei de miercuri în ședință, luând decizia privind propunerea prelungirii stării de urgență.

,,Necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, inclusiv prin survolul accidental al spațiului aerian cu drone și rachete”, au informat responsabilii de la Guvern.

Pârghii pentru asigurarea păcii

Angajații Executivului Recean precizează că ,,starea de urgență va oferi Guvernului pârghiile necesare pentru asigurarea păcii, securității publice și energetice a comunicațiilor terestre și portuare ale țării”.

Astfel, dacă decizia va fi aprobată de parlamentari, aceasta va intra în vigoare la începutul lunii viitoare.

Nu se știe deocamdată când premierul Dorin Recean va pleca la Parlament pentru a-i convinge pe aleși să voteze noua prelungire a stării de urgență.

Prelungită sistematic

Țara vecină se află în stare de urgență din 24 februarie, zi în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Potrivit actului, pe durata stării de urgență, membrii CSE pot emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?