Guvernul de la Londra respinge cererea Scoţiei privind un nou referendum de independenţă

Guvernul de la Londra respinge cererea Scoţiei privind un nou referendum de independenţă

Guvernul de la Londra a respins joi cererea premierului scoţian Nicola Sturgeon privind organizarea unui nou referendum de independenţă, afirmând că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfăşurat în urmă cu cinci ani, transmite Reuters.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon i-a cerut joi guvernului britanic ''să negocieze şi să accepte'' organizarea unui nou referendum de independenţă şi a dat asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie .

''Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost un vot unic într-o generaţie'', a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Un ''dosar constituţional şi democratic'' de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă principalele idei ale acestui proiect.

La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă 'în mod incontestabil' un mandat' pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale