Guvernul francez susţine înscrierea dreptului la avort în Constituţie: „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort”

Guvernul francez susţine înscrierea dreptului la avort în Constituţie: „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort”

Şefa deputaţilor LREMAurore Bergé a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptul la avort în America.

NUPES a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

„Guvernul va susţine cu putere acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să înscriem acest aqis” în Constituţie, anunţă într-un tweet şefa Guvernului francez, apreciind că ”Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, o decizie „catastrofală pentru femei în lume”. „O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat aceasta.

„Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări”, îndeamnă această aleasă dinYvelines, o fostă membră a Partidului Les Republicains (LR, dreapta), angajată în feminism.

Aurore Bergé a apărat. în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că „din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune aprig avortului

Arătându-i cu degetul pe noii deputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), nişte „opozanţi aprigi ai accesului femeilor la avort”, ea consideră că „nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm” acest drept.

Frontul Naţional (FN), devenit RN, a fost mult timp un oponent radical al avortului.

În 2011,Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie rambursate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătorare a drepturilor femeilor.

Proiectul de lege al luiAurore Bergé, transmis AFP, prevede că „nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Şefa deputaţilor LREM subliniază că „nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar „aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”. Aceasta consideră că această măsură urmează să fie „larg împărtăşită pe băncile Adunării Naţionale şi Senatului”.

O încercare a stângii în 2019

Ideea nu este însă nouă.

În 2019, mai mulţi deputaţi de stânga au depus un proiect de lege constituţională „vizând să protejeze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, o iniţiativă a socialistuluiLuc Carvounas.

„Nimeni nu poate îngrădi dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, se arăta în acest articol, susţinut atunci de către deputaţii din Partidul La France Insoumise (LFI)Clémentine Autain, Eric Coquerel şi Mathilde Panot.

Şefa deputaţilor LFIMathilde Panot a anunţat vineri seara că urmează să propună luni o alianţă a stângii NUPES „care să depună un proiect de lege care să înscrie avortul în Constituţia” franceză.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

4 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!