Guvernul indian refuză să numească un judecător la Înalta Curte care este homosexual declarat

Guvernul indian refuză să numească un judecător la Înalta Curte care este homosexual declarat

Curtea Supremă şi guvernul naţionalist hindus al lui Modi sunt într-o dispută în privinţa numirii judecătorilor: din ianuarie 2022.

Saurabh Kirpa (dreapta) și partenerul său FOTO: Facebook Saurabh Kirpa

Guvernul indian a refuzat să numească un avocat experimentat în postul de judecător pentru că este homosexual şi are un partener străin, a transmis Curtea Supremă a ţării, relatează AFP.

India nu a dezincriminat relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex decât în 2018, printr-o decizie a Curţii Supreme, iar opoziţia faţă de drepturile homosexualilor rămâne extrem de răspândită în această naţiune de 1,4 miliarde de locuitori, foarte religioasă şi conservatoare.

Atitudinile faţă de homosexualitate s-au relaxat puţin în rândul claselor medii urbane din India, însă multe astfel de persoane riscă încă să fie respinse de familie, colegi şi prieteni dacă îşi declară deschis orientarea sexuală.

În noiembrie, membri ai Curţii Supreme, printre care şi preşedintele său, l-au recomandat pe Saurabh Kirpal, care este homosexual declarat, pentru postul de judecător la Înalta Curte din New Delhi.

Însă guvernul i-a respins candidatura spunând că serviciul de informaţii externe şi Ministerul Justiţiei s-au opus din cauza orientării sale sexuale şi a "relaţiei intime" cu un cetăţean elveţian, conform unui comunicat publicat pe site-ul Curţii.

Kripal a fost nominalizat pe baza meritelor sale, au transmis judecătorii joi seară, salutând transparenţa sa cu privire la orientarea sexuală şi afirmând că respingerea candidaturii sale ar încălca "drepturile recunoscute de Constituţie".

Conform comunicatului, Ministerul Justiţiei a subliniat "implicarea ardentă şi ataşamentul pasional ale lui Kripal faţă de cauza drepturilor homosexualilor" şi consideră că acest lucru ar ridica "posibilitatea unei atitudini părtinitoare şi a unor prejudecăţi".

"Homosexualitatea este dezincriminată în India, însă căsătoriile homosexuale nu au fost încă recunoscute", a adăugat ministerul, în contextul în care au fost angajate mai multe proceduri la Curtea Supremă pentru ca aceasta să autorizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Curtea Supremă şi guvernul naţionalist hindus al lui Modi sunt într-o dispută în privinţa numirii judecătorilor: din ianuarie 2022, au fost respinse astfel 20 de nominalizări, printre care şi cea a lui Kirpal, care a mai refuzat o dată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele