Guvernul japonez nu va reintroduce starea de urgenţă, în ciuda răspândirii coronavirusului în Tokyo din cauza vieţii de noapte

Guvernul japonez nu va reintroduce starea de urgenţă, în ciuda răspândirii coronavirusului în Tokyo din cauza vieţii de noapte

Japonia nu va reintroduce starea de urgenţă pentru a combate noul coronavirus, a declarat vineri un reprezentant al guvernului, în contextul în care numărul cazurilor din Tokyo a crescut la un maxim din ultimele două luni în urma răspândirii virusului în cluburile de noapte din capitală, relatează Reuters.

Tokyo a raportat 124 de noi cazuri vineri, în creştere faţă de 107 cu o zi în urmă, parţial în urma înmulţirii testelor în rândul angajaţilor din cluburile de noapte din cartierele Shinjuku şi Ikebukuro.

Însă în ciuda creşterii, numărul cazurilor grave este în scădere şi nu este nevoie să fie reinstituită starea de urgenţă care a fost ridicată la 25 mai, a declarat secretarul-şef al guvernului, Yoshihide Suga.

Rata de infectare din Japonia rămâne mult sub cea din multe alte ţări, însă înmulţirea cazurilor şi posibilitatea reinstituirii unor restricţii au amplificat tensiunea între autorităţi şi mediul de afaceri.

Nivelul de alertă din Tokyo este la poziţia trei din patru pe scara gravităţii, a declarat guvernatorul Yuriko Koike, în timp ce unităţile medicale din capitală nu sunt într-un risc iminent de a fi copleşite de bolnavi.

"Vom preveni răspândirea infecţiilor păstrând în acelaşi timp viaţa cotidiană", a spus Koike, prima femeie guvernator din Tokyo care ar urma să câştige confortabil un al doilea mandat la alegerile de duminică, după o campanie dominată de pandemie.

Măsurile de prevenţie au împins deja economia Japoniei în recesiune în primul trimestru, iar pentru trimestrul aprilie-iunie este de aşteptat o contracţie şi mai mare.

Starea de urgenţă le-a oferit guvernatorilor din cele 47 de prefecturi ale Japoniei o autoritare legală mai mare de a le cere oamenilor să stea în casă şi magazinelor să rămână închise, însă nu au existat amenzi sau arestări pentru nerespectarea regulilor.

Guvernul ia în considerare revizuirea legii pentru a întări posibilitatea de aplicare a cerinţelor privind izolarea, a relatat agenţia de presă Jiji, adăugând că executivul intenţionează să înainteze un proiect de lege înainte sau în timpul sesiunii ordinare a parlamentului anul viitor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

5 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…