Guvernul Japoniei a declanşat o anchetă după eliminarea discriminatorie a studentelor

Guvernul Japoniei a declanşat o anchetă după eliminarea discriminatorie a studentelor

Guvernul nipon a declanşat vineri o anchetă în toate universităţile de medicină ale ţării, după ce au fost descoperite modificări intenţionate de note operate la o facultate din Tokyo pentru a elimina candidatele şi a limita numărul de femei care trec concursurile de admitere, informează AFP.

Ministerul Educaţiei a cerut unui număr de 81 de instituţii private şi publice din Japonia să verifice procedurile lor de admitere, precum şi raportul femei/bărbaţi printre candidaţii admişi.

"Dacă răspunsurile lor nu vor fi considerate acceptabile, vom pune întrebări suplimentare sau vom întreprinde vizite acolo", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că rezultatele anchetei vor fi publicate luna viitoare.

Universitatea de medicină din Tokyo a admis săptămâna aceasta că a modificat sistematic notele candidatelor, în defavoarea acestora, practică ce datează încă din 2006. Acest lucru se făcea pentru ca femeile să nu reprezinte mai mult de 30% din numărul total de studenţi admişi prin concurs, din motiv că acestea, chiar dacă devin medici, îşi părăsesc ulterior posturile pentru a se căsători şi a avea copii, au justificat surse pentru mass-media locale.

"Această situaţie este extrem de regretabilă", a reacţionat vineri ministrul educaţiei, Yoshimasa Hayashi, cerându-le instituţiilor să coopereze maxim posibil.

"Indiferent care este situaţia, femeile nu trebuie discriminate în mod nejustificat", a denunţat la rândul său ministrul justiţiei Yoko Kamikawa, citată de agenţia de presă Jiji.

Orele lungi de lucru din arhipelagul nipon şi mentalitatea profund sexistă fac ca multe femei din Japonia să renunţe la cariera lor atunci când îşi întemeiază o familie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina