Guvernul Orban, prima ședință. Dispar ministere, se comasează agenții guvernamentale

Guvernul Orban, prima ședință. Dispar ministere, se comasează agenții guvernamentale

Cabinetul Ludovic Orban se întrunește, miercuri, la ora 12.00, în prima ședință oficială, informează site-ul oficial al Guvernului. Executivul ar putea adopta o ordonanță de urgență pentru reducerea numărului de ministere de la 26 la 16 și o OUG privind veniturile minerilor, în condițiile în care peste 70 de mineri ai Salinei Ocna Dej sunt blocați în subteran.

O altă prioritate explicită a noului premier este ”depesedizarea” aparatului guvernamental. „Mâine după ședința de guvern asta e prioritatea - depesedizarea! După care urmează audit la fiecare minister pentru organigramă, și audit la fiecare entitate subordonată ministerelor pentru că vrem să venim cu pasul al doilea de restructurare care să vizeze agenții, autorități, oficii, comisii, comiții, comitete”, a declarat marți, pentru Digi24.ro,noul premier

Ludovic Orban a afirmat, marți, că ordonanța de urgență pentru restructurarea Guvernului este în lucru, iar aceasta va fi adoptată în cursul zilei, în prima ședință oficială a Executivului.

Potrivit agendei oficiale a Guvernului, Ludovic Orban va participa, după ședința de guvern la preluarea mandatelor la patru ministere. Astfel, la ora 14.30, noul premier va merge la Finanțe împreună cu Florin Cîțu, la 15.30 va fi la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri împreună cu Virgil Daniel Popescu, la 16.30 va participa la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor de către Lucian Nicolae Bode, iar la 17.30 va fi împreună cu Adrian Oros Nechita la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Înainte de ședința de guvern și de preluările de ministere, miercuri dimineață, la ora 09.00, Orban va participa la inaugurarea capacității de producție și mentenanță pentru transportorul de trupe 8x8 Piranha 5, împreună cu miniștrii economiei și apărării naționale.

Klaus Iohannis a fost marți la ceremoniile de preluare a mandatelor la ministerele Justiției, Afacerilor Interne, Apărării și Afacerilor Externe, unde a spus, în mai multe rânduri, că respiră ușurat că România a scăpat de guvernarea pesedistă.

Pe agenda președintelui nu au fost anunțate, până miercuri dimineață, noi participări la evenimente ale Guvernului sau ministerelor.

Liberalii ar fi vrut ca prima ședință de Guvern să aibă loc marți însă mai mulți miniștri au trebuit să își preia portofoliile pe parcursul acestei zile. Luni seara, după depunerea jurământului la Cotroceni a membrilor Executivului, a avut loc o ședință informală a Guvernului, la care a participat pentru scurt timp și președintele Klaus Iohannis. Premierul Ludovic Orban a anunțat că șeful statului este invitat și la prima reuniune oficială a Cabinetului său.

Componența Guvernului Ludovic Orban:

Vicepremier - Raluca Turcan

Miniștri:

1. Ministerul Afacerilor Externe -Bogdan Aurescu

2. Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela

3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă

4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu

5. Ministerul Economiei - Virgil Popescu

6. Ministerul Dezvoltării - Ion Ștefan

7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros

9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

10. Ministerul Mediului - Costel Alexe

11. Ministerul Educației - Monica Anisie

12. Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloș

13. Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe

14. Ministerul Transporturilor - Lucian Bode

15. Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu

16. Ministerul Sănătății - Victor Costache


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...