Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro! Limita datoriei externe, SĂLTATĂ de la 20 la 27 miliarde euro!

Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro! Limita datoriei externe, SĂLTATĂ de la 20 la 27 miliarde euro!

Guvernul pregătește împrumuturi externe de 8 miliarde de euro! Limita datoriei externe, săltată de la 20 la 27 miliarde euro! Guvernul vrea să împrumute de pe piețele externe, în următorii 2 ani, aproximativ 8 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar, aflat la limita maximă admisă în UE, și pentru refinanțarea unor datorii externe care ajung la plată. Pentru ca operațiunea să fie posibilă, Guvernul va majora puternic limita maximă a îndatorării României pe piețele externe, de la 20 de miliarde de euro, în prezent, la 27 de miliarde de euro, dezvăluie  Profit.ro .

Limita maximă din prezent este de 20 de miliarde de euro, dar datoria externă a statului a depășit deja 19 miliarde de euro și nu mai lasă Guvernului suficient spațiu ca să împrumute în următorii doi ani 8 miliarde de euro.

Statul s-a împrumutat de pe piețele externe în euro și dolari Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate, în euro și dolari, în cadrul Programului MTN este în prezent de aproape 19,1miliarde de euro:

2012 - 2,25 miliarde dolari și 1,5 miliarde euro

2013 - 1,5 miliarde dolari și 2 miliarde euro

2014 - 2 miliarde dolari și 2,75 miliarde euro

2015 - 2 miliarde euro

2016 - 3,25 miliarde euro

2017 - 2,75 miliarde euro

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanțelor și un grup de instituții financiare, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe.

Astfel, Guvernului are avantajul accesării piețelor financiare într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacții individuale. Contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA.

România a anunțat deja băncile străine că este în căutare de bani

România a trimis băncilor solicitări de propuneri pentru sindicalizarea unei emisiuni de eurobonduri, potrivit unor surse citate recent de Reuters. Cea mai recentă ieșire pe piețele internaționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.

Profit.ro  a anunțat recent că grupul austriac Erste, proprietarul BCR, anticipează că România va ieși din nou pe piețele internaționale în prima jumătate a anului viitor, căutând să atragă circa 1,2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri, înainte ca un împrumut de 1,5 miliarde de euro să ajungă la scadență. Anul acesta, România a atras 2,75 miliarde de euro pe piețele internaționale, ultima ieșire fiind în luna octombrie, când Ministerul de Finanțe a vândut eurobonduri în valoare de 1 miliard de euro.

Deficitul bugetar la limită al României

Deficitul bugetar pentru anul acesta este estimat de Guvern la 2,96% din PIB, periculos de aproape de limita de 3% admisă în UE, în contextul în care executivul a crescut salariile din sectorul de stat și alte cheltuieli, dar a redus drastic investițiile. Pentru anul următor, proiectul de buget este construit pe o creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar (cash) estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale au avertizat în mod repetat România că majorările prea mari de cheltuieli cheltuieli cu salariile și pensiile într-un timp foarte scurt vor împinge deficitul bugetar peste 3%.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...