Guvernul, răspuns pe tema reformei pensiilor speciale: Banca Mondială arată ca pensiile militare nu trebuie afectate

Guvernul, răspuns pe tema reformei pensiilor speciale: Banca Mondială arată ca pensiile militare nu trebuie afectate

Cabinetul Ciucă susține că pensiile militare nu ar trebui să fie parte a reformei pensiilor speciale, arătând spre recomandările făcute de Banca Mondială Ministerului Muncii.

Guvernul condus de Ciucă nu include în reformă din PNRR pensiile militare FOTO Inquam Photos

Banca Mondială, în raportul privind reforma pensiilor, arată ca pensiile militare nu trebuie afectate. Dialogul nostru cu partenerii din Comisia Europeană continuă pentru clarificarea faptului că, la fel ca în oricare alt stat membru european, pensiile militare sunt pensii de serviciu și nu speciale. Știm că nici Comisia, nici statele membre nu au interes să bulverseze sistemul de apărare națională într-o astfel de perioadă”, precizează Guvernul pentru „Adevărul”, într-un punct de vedere oferit de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut o reacție asemănătoare. „O bulversare a acestui sistem, a sistemului de apărare, nu cred că e potrivită”. a afirmat Marcel Boloș, vineri.

Să vedem cum vom reuși să manageriem această discuție cu Comisia Europeană și forma finală pe care o va avea actul normativ referitor la pensiile speciale. Jalonul are termen până la finalul lui decembrie”, a completat Boloș care a spus că din discuțiile cu Comisia Europeană va avea loc „limpezirea” situației.

Bruxelles-ul nu vrea excepții

Reacția vine după ce surse din Comisia Europeană au precizat că pensiile militare vor fi și ele parte a reformei legate de reforma pensiilor speciale, pentru care Guvernul ar trebui să aibă o soluție conturată până la finalul lunii decembrie.

Un jalon specific (215), care trebuie parcurs la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Acesta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR (...) Anexa la decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc prevede date orientative până la care o etapă sau un obiectiv trebuie să fie atins. Pentru noua lege a pensiilor (etapa 214), aceasta este T1/2023. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată”, arată sursele citate.

În recomandările Băncii Mondiale, pensiile militare erau scoase din categoria veniturile la care trebuie să existe o reformă privind modul de calculare a lor, ca să fie cât mai aproape de principiul contributivității.

Tot Comisia Europeană cere prudență pentru guvernele României, fiind stabilit un plafon de maximum 9,4% din PIB care să fie alocați pentru pensii, o cerință pe care o parte a miniștrilor și partidelor din Coaliție ar dori-o înlăturată. De mai multe ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și șeful PSD, Marcel Ciolacu, au zis că trebuie renegociat acest procent.

Budăi, așteptat cu proiectul

Budăi este și ministrul responsabil de venirea cu un draft al proiectului referitor la pensiile speciale, însă până în prezent s-a limitat la a spune câteva din principiile indicate de Banca Mondială.

Pe lângă pensiile menționate în reforma din PNRR, încă nu sunt detalii clare privind indemnizațiile de limită de vârstă ale parlamentarilor sau cele ale aleșilor locali. Primele au reintrat de două luni în plată, în timp ce ultimele nici măcar nu au intrat, deși prevederea există din 2019, în plată.

.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...