Guvernul rus și-a definitivat planul anticriză, dar nu are bani să-l finanțeze în totalitate

Guvernul rus și-a definitivat planul anticriză, dar nu are bani să-l finanțeze în totalitate

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunțat marți că a definitivat planul anticriză menit să combată recesiunea provocată de prăbușirea prețului petrolului, dar a admis că încă nu există fonduri suficiente pentru a-l putea implementa în totalitate, transmit agențiile AFP și EFE.

El a precizat că planul are circa 120 de măsuri împărțite în două mari capitole, unul destinat sprijinirii populației și a sectoarelor economice afectate substanțial de criză (agricultura, sectorul auto, industria ușoară, construcțiile și transporturile), iar celălalt cuprinde reformele structurale, inclusiv privatizări.

Premierul rus a subliniat că este preocupat în mod deosebit să acorde populației sprijinul necesar pentru a face față situației economice și să garanteze plata salariilor, pensiilor și a ajutoarelor sociale.

Cât despre finanțarea măsurilor din planul de redresare economică, el a sugerat că încasările bugetare din primul semestru ar putea permite găsirea cel puțin parțială a resurselor financiare ce lipsesc în prezent. Conform unor evaluări efectuate de mass-media pe baza diferitelor versiuni ale planului care au circulat în ultima vreme, pentru aplicarea acestuia ar fi nevoie de circa 10 miliarde de euro.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, Rusia va înregistra anul acesta o scădere economică de 1%, în special ca urmare a diminuării prețului petrolului și gazelor naturale, principalele sale produse la export și care îi asigură circa jumătate din veniturile la buget.

Guvernul de la Moscova și-a construit bugetul bazându-se pe un preț al petrolului de circa 50 de dolari barilul. Prin urmare, scăderea cotațiilor petrolului mult sub acest prag este de natură să destabilizeze serios finanțele publice ale Rusiei, situație agravată și de sancțiunile adoptate împotriva ei de statele occidentale în urma conflictului din Ucraina.

De altfel, pe lângă măsurile pe termen scurt, planul anunțat de Medvedev are ca principal obiectiv realizarea unor schimbări structurale în economie, care să reducă dependența de petrol.

Luna trecută, tot Medvedev a declarat că toate ministerele și structurile statale vor fi nevoite să taie din cheltuieli și să-și reducă personalul pentru a face față crizei, iar președintele Vladimir Putin a promulgat luni un act normativ ce prevede creșterea taxelor pe carburanți.

Actuala criză economică prin care trece Rusia a provocat și o puternică scădere a puterii de cumpărare, amenințând nivelul de trai ridicat ce i-a menținut popularitatea lui Putin la cote înalte în ultimii ani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /