Guvernul ucrainean afirmă că va ''elibera'' regiunea Herson, înainte ca ea să fie anexată de Rusia

Guvernul ucrainean afirmă că va ''elibera'' regiunea Herson, înainte ca ea să fie anexată de Rusia

Guvernul de la Kiev şi-a exprimat miercuri convingerea că regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va fi "eliberată" în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate aici de către Moscova au anunţat anterior că plănuiesc să ceară alipirea la Rusia, potrivit EFE şi Ukrainska Pravda.

Mihailo Podoleak, consilier prezidenţial de la Kiev, a condamnat pe Twitter decizia noilor conducători ai administraţiei civile şi militare a regiunii Herson, pe care i-a numit "gauleiteri", în aluzie la conducătorii de district nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Singura solicitare pe care vor putea să o formuleze va fi "cererea de graţiere după condamnarea lor în justiţie", a afirmat Podoleak, subliniind că nu are prea mare importanţă dacă aceştia cer să se unească cu "Marte sau cu Jupiter".

"Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte inventate de ocupanţi", a subliniat el.

Kiril Stremousov, adjunct al şefului noii administraţii civile şi militare din Herson, a anunţat miercuri că, până la sfârşitul anului, regiunea intenţionează să adopte legislaţia Federaţiei Ruse, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă RIA Novosti. După aceea, a spus el, conducerea regiunii Herson se va adresa preşedintelui Vladimir Putin de a include direct această regiune în componenţa Federaţiei Ruse.

Noua administraţie prorusă a regiunii a fost instalată la putere de Moscova la sfârşitul lunii aprilie şi de atunci circulă zvonuri despre o posibilă organizare a unui referendum privind autodeterminarea Hersonului.

Stremousov a exclus organizarea unui referendum privind crearea unei republici populare în regiune, după modelul autoproclamatelor "republici populare" Doneţk şi Lugansk, care au fost recunoscute de Rusia ca state independente cu câteva zile înaintea invaziei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a nuanţat mai devreme aceste declaraţii, afirmând că locuitorii regiunii sunt cei care trebuie să "decidă" cu privire la posibila "alipire" a regiunii la Federaţia Rusă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria