Guvernul urmează să aprobe stimulentul de risc pentru medicii şi personalul medical implicaţi în tratamentul pacienţilor cu COVID-19

Guvernul urmează să aprobe stimulentul de risc pentru medicii şi personalul medical implicaţi în tratamentul pacienţilor cu COVID-19

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de luni, proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează, printre altele, acordarea unui stimulent de risc pentru medicii şi personalul medical implicaţi direct în tratamentul pacienţilor cu coronavirus, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

În acest sens, în proiectul de act normativ se menţionează: "Se aprobă decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional 'Capital Uman', conform regulilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului şi respectiv a Ghidurilor Solicitantului, a unui stimulent de risc aplicat salariului existent pentru medici şi personal medical implicaţi direct în tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 precum şi decontarea echipamentelor şi materialelor de protecţie pentru lucrătorii de sănătate implicaţi direct în tratamentul COVID-19".

Proiectul de OUG prevede şi decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional "Capital Uman" (POCU) a subvenţiilor acordate în baza OUG 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate companiilor a căror activitate a fost afectată în mod direct de epidemie şi care au dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic a angajaţilor.

Prin acelaşi act normativ se are în vedere şi decontarea cheltuielilor salariale cu asistenţii sociali/lucrătorii sociali care sunt implicaţi în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu pe perioada de epidemie cu COVID-19, tot din fonduri europene aferente POCU.

Totodată, prin acelaşi proiect se aprobă şi implementarea mecanismului de distribuire, în baza Programului operaţional 'Ajutorarea persoanelor defavorizate' - POAD, a pachetelor cu produse de igienă şi alimentare achiziţionate de Ministerul Fondurilor Europene către persoanele aflate în prezent într-o situaţie de vulnerabilitate.

Pe agenda reuniunii guvernamentale se află şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea criteriilor de stabilire a beneficiarilor prevăzuţi la articolul X alineat (5) din OUG 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare.

Articolul X alineat (5) din OUG 29/2020 stabileşte profesiile juridice de avocat, notar public şi executor judecătoresc printre potenţialii beneficiari de amânare la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare, ca şi în cazul IMM-urilor.

Nu în ultimul rând, în cadrul şedinţei Executivului va avea loc o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară, după cum a anunţat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban.

"Va avea loc o rectificare bugetară, deja vom avea la şedinţa de luni o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară. La ora actuală, ordonatorii principali de credite îşi definesc nevoile în perioada care va urma şi e posibil în cursul săptămânii viitoare să adoptăm rectificarea bugetară", a arătat Orban într-o declaraţie de presă susţinută la finalul unei şedinţe operative desfăşurate la MAI. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...