Guvernul va intensifica sprijinul pentru producătorii români

Guvernul va intensifica sprijinul pentru producătorii români

Guvernul a anunțat, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, că îşi va intensifica sprijinul acordat fermierilor şi producătorilor locali pentru a creşte gradul de procesare, prelucrare şi rafinare a produselor agricole în România.

FOTO Guvernul României

Conducerea Executivului a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanți ai sectorului de retail din Români. Potrivit sursei citate, „principala temă de discuție a privit nevoia de a promova mai mult produsele românești în lanțurile comerciale și identificarea unor soluții de creștere a competitivități producătorilor români și dezvoltării durabile, în condiții de siguranță alimentară”.

„Avem nevoie de mai multe depozite frigorifice și de conservare pentru producătorii români, care astfel vor putea asigura continuitate extra-sezonieră în aprovizionarea lanțurilor marilor retaileri cu legume-fructe, mezeluri și produse lactate. Guvernul își va intensifica sprijinul acordat fermierilor și producătorilor locali pentru a crește gradul de procesare, prelucrare și rafinare a produselor agricole în România dar și pentru a crea plus-valoare pe lanț și a echilibra balanța comercială a țării”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Conducerea Guvernului român a mai informat că „la finalul întâlnirii, a fost stabilită o întâlnire în sistem tripartit - Guvern, retaileri, producători/procesatori, pentru a articula o abordare strategică a valorificării produselor agricole și industriei alimentare în interesul consumatorului român”.

Despăgubiri de 10 milioane de euro pentru. Fermierii români, nemulțumiți

Despăgubirile de 10 milioane de euro acordate de Comisia Europeană pentru fermierii români afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina au fost criticate de România la cel mai înalt nivel.

Luni, Comisia Europeană a propus alocarea a 10,05 milioane de euro pentru a compensa pierderile fermierilor români provocate de creșterea importurilor de cereale din Ucraina pe fondul războiului.

Ministrul de resort, Petre Daea , a afirmat că România a transmis Comisiei Europene, la timp şi cu rapiditate, datele cerute în vederea despăgubirii fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, însă nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă. Mai mult, spune oficialul PSD, formula de calcul a fost dată de Comisie, fără să discute cu reprezentantul vreunei ţări.

Comisia a decis să revină asupra deciziei privind fondurile destinate fermierilor

În cadrul reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene reanalizarea nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, pentru a face față dificultăților generate de situația actuală.

Ca urmare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că CE urmează să reanalizeze sprijinul oferit României , a mai arătat sursa citată.

De altfel, șeful statului a subliniat înainte de intrarea la Consiliului European că, în cazul compensațiilor primite de stat pentru fermieri, este posibil ca datele furnizate de ministerul român să nu fi fost „gândite profund”, însă este și ciudat că „în aceste spețe nu se negociază”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...