Hai cu Voiculescu! România confiscă 195.000 de euro de la Marian Iancu, găsiți într-un cont din Monaco

Hai cu Voiculescu! România confiscă 195.000 de euro de la Marian Iancu, găsiți într-un cont din Monaco

Guvernul României va primi o sumă de 195.000 de euro, reprezentând două treimi dintr-un cont de 293.000 de euro deschis la o bancă din Monaco de către omul de afaceri Marian Iancu, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO.

Informațiile apar într-o informare prezentată joi Guvernului.

Contactați de către Libertatea , oficialii Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) au arătat că este vorba omul de afaceri Marian Iancu. Marian Iancu a primit o condamnare definitivă, de 12 ani, în ”Dosarul Rafo”, primită în anul 2014.

Prejudiciul se ridica la 232 de milioane de lei, 148 de milioane de dolari și 13,1 milioane de euro. În total, suma depășește 200 de milioane de dolari.

În anul 2015, Iancu a primit o altă condamnare de 14 ani de detenție în Dosarul Carom. Instanța a dispus atunci și confiscarea a 322 de milioane de lei, echivalentul a aproape 75 de milioane de dolari.

De ce primim doar două treimi din bani

Potrivit reglementărilor internaționale în materie, statul care are de recuperat sume de bani din executări ale unor sentințe definitive nu primește decât 50% din sumă. Acest procent a fost stabilit pe principiul reciprocității, existând cazuri când și celălalt stat are nevoie de o executare silită pentru teritoriul său.

Totuși, reprezentanții României au obținut două trimi din sumă.

”Văzând şi faptul că, potrivit legislaţiei statului solicitat (Principatul de Monaco), este suficientă comunicarea coordonatelor contului bancar în care urmează a fi transferată suma partajată, precum şi că s-a negociat ca partea română să primească un procent superior celui de minimum 50% prevăzut de Legea nr. 302/2004, Ministerul Justiţiei, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a comunicat către partea monegască acceptul cu privire la partajarea sumei confiscate, respectiv: -2/3 din suma confiscată, respectiv 195.353,44 Euro pentru Statul Român; -1/3 din suma confiscată, respectiv 97.676,72 Euro pentru Principatul Monaco”.

Informarea prezentată Guvernului arată: ANABI va trimite ulterior banii confiscați către Fisc.


Potrivit unui document al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prezentat în luna iulie de G4Media, statul recuperase până în vară doar 2,5% din prejudiciul consemnat în Dosarul RAFO. În final, din cele două dosare, statul a rămas să recupere


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?