Hajdinjak (E.ON): Prețul energiei pentru populație ar putea crește la 1 aprilie, dacă ANRE nu modifică urgent reglementările

Hajdinjak (E.ON): Prețul energiei pentru populație ar putea crește la 1 aprilie, dacă ANRE nu modifică urgent reglementările

Prețul energiei pentru consumatorii casnici ar putea crește de la 1 aprilie, ca urmare a prețurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor, a declarat, pentru AGERPRES, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivelul dublu față de cel din primele zile ale anului.

"Trebuie să vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decât efectele negative pentru ianuarie și toți operatorii pot face asta. Depinde de evoluția prețului pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.) în următoarele săptămâni și în următoarea lună, dar cu siguranță ANRE va trebui să revizuiască evoluția prețului la 1 aprilie. În februarie și martie am putea avea evoluții care să contrabalanseze, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil 100%. Deci, dacă ANRE nu reacționează, există un risc și mai mare să existe o creștere de preț pentru consumatorii reglementați. Nu este scopul nostru să ajungem la o creștere de preț, scopul nostru este să avem reglementări corecte, iar consumatorii să aibă electricitate la prețul corect. Este evident că ANRE trebuie să intervină", a spus Hajdinjak.

El a explicat că prețurile "au luat-o razna pe bursă" din cauza unor evenimente în cascadă. Pe fondul unei creșteri a prețurilor în regiune, ca urmare a temperaturilor scăzute, unele mari companii de trading au intrat în insolvență, nu au mai avut bani, din cauză că băncile au avut politici mai restrictive de creditare pentru acest tip de companii.

"Nu a fost niciun moment un deficit de energie în piață. Ceea ce s-a întâmplat a fost că, după ce aceste companii au intrat în faliment, electricitatea de care a fost nevoie a fost ofertată doar pe Piața pentru Ziua Următoare și pe Piața de Echilibrare și nu pe platformele normale ale bursei, ceea ce nu este normal. Am avut mai mult de 50% din electricitate pe PZU și pe Piața de Echilibrare. Desigur, a trebuit să reacționăm și a trebuit să cumpărăm energie de pe PZU, ca urmare a unei carențe în reglementare, care trebuie rezolvată", spune șeful E.ON România.

El a subliniat faptul că poate apărea oricând, din nou, o astfel de situație, în care un trader să intre în insolvență și să declanșeze astfel de efecte.

"Nu putem rezolva aceasta cu declarații de genul că trebuie să cerem penalități sau să mergem la tribunal. Acestea nu sunt suficiente pentru a proteja clienții. Este nevoie de alte mecanisme decât avem acum pentru a preveni astfel de situații", a arătat el.

Potrivit lui Hajdinjak, ANRE ar trebui să crească cantitatea pe care Hidroelectrica și Nuclearelectrica o oferă pe piața reglementată. De asemenea, autoritatea ar trebui să permită companiilor care furnizează electricitate populației să achiziționeze energie și de pe alte piețe în afară de Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), întrucât, în prezent, dacă acești furnizori nu pot cumpăra energie de acolo, singura soluție pentru ei este achiziția de energie de pe piața spot și cea de echilibrare, unde prețurile sunt mult mai mari.

"Pentru piața reglementată, în acest moment suntem nevoiți să cumpărăm energie doar pe PCSU. Prima și cea mai ușoară decizie pe care ar trebui să o ia ANRE este să crească electricitatea oferită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica pentru piața regulată. A doua măsură pe care ar trebui să o ia ANRE este să ne permită să cumpărăm energie de pe alte platforme pentru piața reglementată, nu doar pe PCSU, dar și de pe PCCB (Piața Centralizată pentru Contracte Bilateriale — n.r.). Acum nu putem face asta și suntem nevoiți să mergem pe PZU, iar ce nu putem achiziționa din PZU să cumpărăm de pe PE (piața de echilibrare — n.r.), care ar trebui să aibă un cu totul alt rol", a adăugat Hajdinjak.

De asemenea, o altă măsură pe care ANRE ar trebui să o ia este să organizeze licitații pentru cantitățile lipsă pe care furnizorii nu le pot achiziționa de pe PCSU, dar această măsură ar lua mai mult timp, a mai spus oficialul E.ON.

"Dacă nu facem nimic, iluzia că prețurile nu vor crește este greșită. Este nevoie de acțiuni imediate. ANRE trebuie să ia măsuri, nu să aștepte să fie rezolvată situația la nivelul contractelor dintre companii, nu este suficient", a susținut Hajdinjak.

Întrebat care sunt efectele pentru compania pe care o reprezintă, Hajdinjak a precizat că E.ON România a avut pierderi de peste 10 milioane de lei în ianuarie.

"Am avut pierderi, am avut costuri adiționale din cauza prețului mare la care am achiziționat energia în ianuarie. Va trebui să vedem ce va fi în februarie și martie pentru a ști ce va însemna acest lucru pentru piața reglementată. Pentru piața liberă, este riscul nostru, dar pe piața reglementată este rolul ANRE să ia acțiuni de urgență", a continuat Hajdinjak.

Acesta a arătat că E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. "Ne-au răspuns că trebuie să sancționăm astfel de practici, însă nu mai avem pe cine să sancționăm, pentru că aceste companii au intrat în faliment", a adăugat oficialul E.ON România.

În urmă cu o săptămână, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara, pentru AGERPRES, că autoritatea va decide, în urma unei analize pe care o derulează împreună cu OPCOM și cu Consiliul Concurenței, dacă este cazul să modifice reglementările aflate în vigoare.

"Considerăm că, în general, cadrul de reglementare nu a fost încălcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul că este cazul să modificăm cadrul de reglementare", a precizat președintele ANRE.

Potrivit acestuia, contractele de furnizare a energiei ar trebui să conțină sancțiuni mai clare și mai dure pentru denunțarea unilaterală.

"Considerăm că ar trebui să se înăsprească condițiile din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act între două părți. ANRE nu poate interveni în aceste contracte, care sunt încheiate pe piața liberă și se stabilesc între cele două părți, dar îi poate sfătui pe consumatori. Ar fi fost necesară o sancționare mai clară a denunțării unilaterale", a spus președintele ANRE.

La începutul lunii, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a dat asigurări că prețul pentru populație nu va crește în urma majorărilor de pe bursă.

"(Efectele — n.r.) momentan nu se resimt și în niciun caz nu se vor resimți la populație. Pierderile sunt suportate de furnizori. Prețul nu crește pentru populație, pentru că sunt contracte încheiate pe piața reglementată și nu au cum să se reflecte asupra consumatorilor. Dau asigurări că nu va crește prețul, am vorbit și cu companiile implicate și își vor asuma aceste fluctuații de preț", a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, ANRE ar trebui să înăsprească regulile din piață, iar furnizorii de energie care denunță unilateral contractele să fie sancționați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale