Halep, sub lupa americanilor: Verdict dureros privind viitorul Simonei în tenis

Halep, sub lupa americanilor: Verdict dureros privind viitorul Simonei în tenis

Cazul de dopaj în care e implicată Simona Halep (31 de ani) ne-a furnizat până acum doar niște „bombe“ fâsâite. Din păcate, când tragem linie și separăm speculațiile de elementele concrete, tabloul arată sumbru pentru jucătoarea noastră.

Simona Halep, scoasă din circuitul WTA de 11 luni. FOTO: Arhiva Adevărul

Pe data de 20 iulie, o parte din presa românească anunța, triumfător: „Halep revine pe teren la US Open 2023“. Din păcate, la aproape două săptămâni de atunci, nu există niciun anunț oficial despre verdictul dat de Sport Resolutions , tribunalul independent care judecă dosarul Simonei. În schimb, în lipsa unei decizii, se apropie un moment dureros pentru fosta ocupantă a locului 1 mondial. Și anume, dispariția din clasamentul mondial. Aici, nu mai vorbim despre speculații, ci de o certitudine.

În acest moment, Halep figurează în ierarhia WTA pe locul 56, cu un total de 1.000 de puncte. Sunt și ultimele ei puncte, adunate după meciurile pe care le-a jucat, anul trecut, în august. Atunci, „Simo“ a avut următorul parcurs:

*A atins turul II la Washington, fază în care s-a retras din cauza unei accidentări, în timpul partidei cu Kalinskaya, când era condusă cu 5-7, 0-2.

*A câștigat trofeul la Toronto, după o finală cu Haddad Maia, scor 6-3, 2-6, 6-3. A fost singurul trofeu cucerit de jucătoarea din România după colaborarea cu antrenorul Patrick Mouratoglou.

*A atins turul II la Cincinnati, dar, din nou, doborâtă de probleme medicale, s-a retras, de această dată înaintea duelului cu Kudermetova.

*A fost eliminată în turul I la US Open: 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur. Disputat pe 29 august 2022, acesta reprezintă ultimul meci al Simonei în circuitul feminin.

Așadar, în această lună, punctele adunate în întrecerile amintite se vor șterge, treptat. Și, odată cu „topirea“ lor, vom asista la dispariția Simonei din clasamentul mondial. Va fi o premieră tristă, după 16 ani de prezență constantă pentru Halep în ierarhia WTA. Cu niște borne impresionante:

*Anii 2017 și 2018 au fost încheiați de Simona pe locul 1 mondial.

*Între 2014 și 2020, deci șapte ani la rând, Halep a încheiat fiecare sezon în Top 10 mondial.

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis

„Vârsta nu e de partea ei“

Când va reveni pe teren – din păcate, formularea corectă ar fi dacă va reveni pe teren! – Halep trebuie să ia totul de la zero. Cu ajutorul unor wild-card-uri și cu meciuri disputate în calificări, acolo unde va fi cazul. Constănțeanca are, așadar, un munte de urcat. Și, după cum au remarcat americanii de la Essentially Sports , perspectivele româncei sunt sumbre.

Halep are deja 31 de ani și anii ei cei mai buni trec pe lângă ea. Cum vârsta nu e de partea ei, rămâne de urmărit dacă o vom mai vedea în forma ei cea mai bună“, a notat sursa citată. Care a inclus și o declarație dată de George Cosac pentru Pro TV. Șeful tenisului românesc a insistat că, din ce simte el, Simona n-are cum să „dribleze“ o suspendare drastică. „Dacă mă întrebați pe mine, nu, n-are cum. Pentru că, dacă vor spune că a fost nevinovată, atunci ar putea cere daune de milioane de euro pentru perioada în care n-a jucat. Și dacă Halep ar fi curată, tot o vor sancționa, fiindcă, în caz contrar, își vor pierde toată imaginea (n.r. – forurile care s-au ocupat de cazul ei de dopaj). Așadar, îi vor da sancțiunea minimă pentru a acoperi această situație pe care au creat-o“, e declarația dată de George Cosac.

Niciun termen nu s-a respectat

De când a apărut cazul Halep în media, din păcate, au curs speculațiile. Iar drama e că niciun termen nu s-a respectat! Audierile au fost amânate, în mod repetat, până când s-au organizat pe 28 și 29 iunie, abia după ce Simona a făcut scandal. Imediat, oficialii Agenției Naționale Antidoping (ANAD), prezenți la Londra în timpul audierilor, au spus că verdictul Sport Resolutions poate veni în minim două săptămâni. Nici acest termen nu s-a respectat. Pentru că suntem deja în august și pe site-ul Sport Resolutions nu apare niciun cuvânt despre cazul Halep, care, teoretic, ar fi trebuit să aibă un prim verdict, la mijlocul lunii iulie.

Iga Swiatek, locul 1 WTA la 22 de ani

Iga Swiatek, locul 1 WTA la 22 de ani

Halep provine dintr-o generație pe cale de dispariție

Scoasă din tenis de 11 luni, Halep face parte dintr-o generație a jucătoarelor care au cam ieșit din prim-plan. Dovadă și faptul că, în acest moment, 18 dintre sportivele care compun Top 20 sunt sub 30 de ani. Notă discordantă fac aici Petra Kvitova (33 de ani, 8 WTA) și Victoria Azarenka (34 de ani, 19 WTA).

Această situație arată cât de greu îi va fi Simonei să revină în top, dacă decizia Sport Resolutions îi va permite să joace, în curând. Pentru că românca va fi nevoită să se dueleze cu niște adversare mai tinere și cu meciuri în picioare. Dovadă și faptul că, în acest moment, ierarhia WTA e condusă de Iga Swiatek (Polonia, 22 de ani). Care tocmai a câștigat, la Varșovia, titlul ei cu numărul 15 din 19 finale disputate. În plus, Swiatek a ajuns la 101 meciuri, de când e lider mondial. Bilanțul ei: 88 de victorii, 13 înfrângeri. Înainte de Swiatek, Serena Williams mai avusese un astfel de bilanț după urcarea pe locul 1 mondial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat