Halep, victima stilului grobian românesc: Dovada că ne-am pierdut decența

Halep, victima stilului grobian românesc: Dovada că ne-am pierdut decența

Știrea implicării Simonei Halep (31 de ani, 10 WTA) într-un caz de dopaj a avut efectul unei explozii nucleare în presa din România. În weekend, acest episod a trecut toate celelalte subiecte în plan secund.

Simona Halep s-a transformat în sacul de box al unor oameni fără simțul măsurii.

A urmat o avalanșă de reacții. În cel mai pur stil românesc, „Simo“ a fost călcată în picioare în țară. De oameni care au și dat deja verdictul final, în acest caz: „Halep, trișoare, impostoare“. Când ne uităm însă la reacțiile de afară, remarcăm, în primul rând, eleganța care lipsește la noi, cu desăvărșire, în discursul celor care comentează acest subiect. Atenție: Simona nu e absolvită de orice vină, în viziunea analiștilor din străinătate! Nici vorba de așa ceva. Doar că, deocamdată, oamenii se abțin de la a o crucifica, cum se întâmplă la noi.

Elocventă, în acest sens, e părerea exprimată de Michal Rynkowski, directorul Agenției Poloneze Antidoping. În dialog cu sport.pl, Rynkowski a analizat situația Simonei, pornind de la datele disponibile acum și a oferit un verdict sumbru pentru fosta ocupantă a locului 1 mondial.

Halep n-a luat aspirină sau vitamina C! Utilizarea accidentală, în contextul consumului unui produs contaminat cu această substanță (n.r. – Roxadustat), ar fi, prin urmare, puțin probabilă. Avem de-a face cu o substanță care nu e utilizată pe scară largă și numărul de articole științifice despre ea e, de asemenea, limitat. Nicio variantă nu poate fi exclusă, dar contaminarea e puțin probabilă“, și-a început polonezul discursul, după ce a fost întrebat despre Roxadustat, substanța interzisă care a fost găsită în organismul lui Halep.

Michal Rynkowski, capabil să vorbească calm despre un subiect delicat.

Michal Rynkowski, capabil să vorbească calm despre un subiect delicat.

Mai departe, Rynkowski, citat de gsp.ro , s-a arătat surprins că Simona a folosit Roxadustat, în categoria substanțelor EPO, având în vedere că ele oferă avantaje importante în sporturi de anduranță. Vorbim despre maratoane, ultramaratoane sau ciclism, de pildă.

Folosirea unei asemenea substanțe e, de obicei, asociată cu sporturile de anduranță tipice. Tenisul nu e clasificat ca atare, dar asta nu înseamnă că luarea unei astfel de substanțe nu va oferi niciun beneficiu pe teren. Tenisul e o combinație de forță, rezistență și tehnică, așa că eu cred că utilizarea ar putea avea, totuși, un efect pozitiv asupra jocului“, a continuat polonezul.

Întrebat despre ce riscă Simona, după acest caz, Rynkowski a oferit un răspuns extrem de îngrijorător: „Pedeapsa standard în această situație e de 4 ani de suspendare. Dacă face dovada că a folosit substanța, în mod neintenționat, suspendarea poate fi redusă la 2 ani“.

Francezii scriu despre dreptul la apărare și la nevinovăție

Potrivit Eurosport , presa franceză a oferit și ea o analiză a cazului Halep. Din nou, fără a călca însă în picioare sportiva din România, așa cum reiese și din titlul materialului publicat de welovetennis.fr : „Simona Halep, dreptul la apărare și la nevinovăție“.

Din păcate, și aici, în textul semnat de Laurent Trupiano, se vorbește despre o suspendare drastică pentru „Simo“, de 4 ani în cazul substanțelor de categoria EPO. Astfel, se întărește ce a afirmat polonezul Michal Rynkowski. „Când izbucnește un caz de doping, se întâmplă destul de rar ca sportivul să recunoască ce s-a întâmplat, că a luat regulat substanțe ilicite pentru a-și îmbunătăți performanța. Așa a fost și cu Maria Șarapova și așa se întâmplă, în acest moment, cu Simona Halep. Trebuie spus că românca riscă până la patru ani de suspendare, ceea ce e aproape sinonim cu încheierea timpurie a carierei“, a notat sursa citată.

Novak Djokovici o va susține pe fosta ocupantă a locului 1 WTA prin asociația fondată de el.

Novak Djokovici o va susține pe fosta ocupantă a locului 1 WTA prin asociația fondată de el.

Sârbii o pun la zid

Articolele din presa internațională devin mai dure, când ne apropiem de zona balcanică. De pildă, sârbii s-au folosit de acest scandal de dopaj ca să dea în Simona într-un moment de vulnerabilitate. Concret, cei de la telegraf.rs i-au reamintit româncei că s-a dezis de Novak Djokovici, când acesta a fost expulzat din Australia pentru că a refuzat vaccinarea anti-COVID. În schimb, Nole, prin Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA), fondată de el și de canadianul Vasek Pospisil, și-a manifestat sprijinul pentru „Simo“, în acest caz de dopaj. „Ne vom lupta pentru drepturile Simonei Halep“, e un fragment din comunicatul PTPA.

Genul ăsta de om e Novak: e gata să o susțină pe Halep, chiar dacă românca l-a criticat din cauza vaccinului. Jucătoarea din România, imediat după tratamentul inuman la care a fost supus Djokovici în Australia, a avut o atitudine critică. Acum, e vorba despre corectitudinea organizației conduse de Novak, dar ne aducem aminte de faptul că Halep l-a condamnat pe Djokovici pentru că nu voia să se vaccineze și rămânem cu un gust amar. Ea a susținut atunci interzicerea lui Novak la turneu“, au scris jurnaliștii sârbi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale