Hamas a reușit să introducă în Israel un adevărat arsenal | VIDEO

Hamas a reușit să introducă în Israel un adevărat arsenal | VIDEO

Modul cum au acționat teroriștii Hamas arată că știau multe secrete despre armata israeliană.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au dat publicității, duminică, armele pe care le-au capturat de la teroriștii Hamas, în urma atacului criminal pe care aceștia l-au comis în sudul Israelului în 7 octombrie 2023. Este vorba despre zeci de lansatoare RPG, diverse tipuri de încărcături explozive concepute pentru diferite scopuri, mine, grenade și chiar rachete antiaeriene. Acestea sunt doar o mică parte din armamentul recuperat de soldații din unitatea Yahalom, o unitate specială a Corpului de geniu de luptă, înainte de a fi transferat la Institutul Național pentru Cercetarea Armelor - potrivit publicației Ynetnews.

Nu am fost surprinși de diversitatea tipurilor de armament și nici de cantitățile despre care știam că se află în posesia Hamas, deoarece aceștia se ocupă de mult timp cu producerea de mijloace de luptă non-stop. Ceea ce ne-a surprins a fost capacitatea lor de a introduce ilegal o cantitate atât de mare de armament pe teritoriul israelian. Este evident că teroriștii plănuiseră o ședere prelungită în interiorul granițelor Israelului. Au adus cu ei o rezervă amplă de alimente și echipamente medicale pentru a-și susține forțele de pe teren pentru o luptă prelungită“, potrivit maiorului J., comandantul institutului.

Luptătprii Hamas care au pătruns în Israel, sâmbătă, 7 octombrie, într-o operațiune foarte bine organizată și meticulos planificată, care arată o înțelegere profundă a slăbiciunilor Israelului.

Cei 10 teroriști care au atacat centrul de informații israelian știau exact cum să intre înăuntru și ce găsesc acolo, scrie „The New York Times“.

După ce au traversat Israelul, teroriștii s-au îndreptat spre est cu cinci motociclete, câte doi bărbați înarmați pe fiecare vehicul, trăgând în mașinile civile întâlnite în cale.

După 16 kilometri, au deviat de pe drum într-o zonă de pădure, atacând o bază militară. Au deschis bariera cu o mică încărcătură explozivă, au intrat în bază și s-au oprit pentru a face un selfie de grup. Apoi au împușcat un soldat israelian neînarmat, îmbrăcat într-un tricou.

Pentru o clipă, atacatorii au părut nesiguri unde să meargă în continuare. Apoi unul dintre ei a scos ceva din buzunar, o hartă cu coduri de culori a complexului.

Reorientați, au găsit o ușă descuiată către o clădire fortificată. Apoi au intrat într-o cameră plină de computere - centrul de informații militare. Sub un pat din cameră, au găsit doi soldați adăpostindu-se. I-au împușcat pe amândoi.

Folosind drone, Hamas a distrus turnuri cheie de supraveghere și comunicații de-a lungul graniței cu Gaza. Cu explozibili și tractoare, Hamas a făcut găuri în baricadele de la graniță, permițând la 200 de atacatori să treacă prin primul val și alți 1.800 mai târziu în acea zi, spun oficialii. Pe motociclete și în camionete, atacatorii au pătruns în Israel, copleșind cel puțin opt baze militare și conducând atacuri teroriste împotriva civililor în mai mult de 15 sate și orașe.

Documentele de planificare ale Hamas, videoclipurile cu atacul și interviurile cu oficiali de securitate arată că grupul avea o înțelegere surprinzător de sofisticată a modului în care opera armata israeliană, unde staționau anumite unități și chiar și timpul necesar pentru sosirea întăririlor.

Hamas a evaluat amenințarea reprezentată de civilii din kibbutzuri, timpii de răspuns ai Forțelor de Apărare israeliene și a atribuit sarcini fiecărui terorist în parte, au arătat presupuse planuri de atac lăsate în urmă de militanții islamiști palestinieni.

Presupusul plan operațional de 14 pagini a fost dezvăluit pe Telegram de o unitate de salvare israeliană și a fost descoperit de militarii israelieni pe când inspectau cadavrele atacatorilor Hamas găsite într-o camionetă.

Un document de planificare al Hamas – găsit de către personalul israelian de intervenție într-un sat – a arătat că atacatorii erau organizați în unități bine definite, cu obiective și planuri de luptă clare.

Un pluton avea navigatori, sabotori și șoferi desemnați – precum și unități de mortar în spate pentru a oferi acoperire atacatorilor, arată documentul.

Grupul avea o țintă specifică - un kibutz - iar atacatorii au fost însărcinați să ia cu asalt satul din unghiuri specifice. Ei aveau estimări pentru câte trupe israeliene erau staționate în posturile din apropiere, câte vehicule aveau la dispoziție și cât timp va dura acele forțe de ajutor israeliene să ajungă la ei.

În altă parte, alți atacatori au fost postați la intersecții rutiere cheie pentru a organiza ambuscadă întăririlor israeliene. Unele unități aveau instrucțiuni specifice pentru a captura israelieni pentru a fi folosiți ca monede de schimb în viitoarele schimburi de prizonieri cu Israelul. Militanții Hamas s-au antrenat pentru atacul său mortal la vedere și la aproximativ 1 kilometru de granița puternic fortificată a Israelului.

Avertismentele CIA nu au ajuns la Biden

CIA a emis avertismente cu privire la o potențială escaladare a atacurilor teroriste Hamas asupra Israelului cu câteva zile înainte de Operațiunea „Poporul Al-Aqsa“, informează Business Insider. Două rapoarte au avertizat asupra atacurilor coordonate care se profilează, a scris The New York Times.

Prima, datată pe 28 septembrie, a indicat un risc crescut de violență și posibilitatea unor lovituri cu rachete din partea Hamas în Israel, pe mai multe zile. Al doilea raport, datat 5 octombrie, emis cu două zile înainte ca Hamas să dea atacul, a avertizat despre o probabilitate crescută de violență din partea grupării militante. Avertismentele nu au ajuns la biroul președintelui Joe Biden sau a oficialilor înalți de la Casa Albă, potrivit CNN.

CIA nu a considerat că rapoartele au o semnificație deosebită pentru factorii de decizie politică. Acest lucru a ridicat îngrijorări cu privire la procesul de comunicare în cadrul comunității de informații din SUA și prioritizarea amenințărilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat