Hamas face apel la „mobilizare generală” împotriva Israelului

Hamas face apel la „mobilizare generală” împotriva Israelului

Mişcarea islamistă Hamas, care deține controlul asupra Fâşiei Gaza, a făcut marţi un apel la „mobilizare generală” către întreaga lume arabă şi musulmani în sprijinul palestinienilor.

Membri ai Brigăzilor al-Qassam, brațul armat al Hamas FOTO Profimedia

Vinerea care vine va fi marcată drept „Vinerea potopului Al-Aqsa”, a declarat Hamas, evocând un eveniment plănuit pentru a demonstra sprijinul poporul palestinian „în faţa războiului deschis al ocupaţiei (israeliene, n. red.)”.

Hamas i-a chemat totodată pe tinerii palestinieni din Cisiordania să se angajeze în confruntări cu soldaţii israelieni.

Arabii rezidenţi în Israel ar trebui să vină la rândul lor la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim şi să se adune acolo, a transmis Hamas, potrivit DPA și Agerpres .

Muntele Templului, cunoscut sub numele de Al-Haram al-Sharif în limba arabă, cu Domul Stâncii şi Moscheea Al-Aqsa, este al treilea cel mai sfânt loc pentru musulmani, notează DPA.

Combatanţii Hamas au lansat sâmbătă mii de rachete, au spart zidul de protecţie care separă Israelul de Fâşia Gaza și s-au infiltrat în localităţi din sudul Israelului. Este vorba de cel mai sângeros atac din ultimele decenii împotriva Israelului, soldat cu cel puţin 900 de morţi de partea israeliană şi luarea a peste 100 de ostatici.

Armata israeliană susține la rândul ei că a recuperat circa 1.500 de cadavre ale atacatorilor pe teritoriul statului evreu. În acelaşi timp, sute de palestinieni au fost ucişi în masivele contraatacuri israeliene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?