Hans Klemm: Primul VIP mondial care a intrat în Salonul Oficial al Aeroportului Coandă a fost Richard Nixon

Hans Klemm: Primul VIP mondial care a intrat în Salonul Oficial al Aeroportului Coandă a fost Richard Nixon

Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a participat vineri la ceremonia de aniversare a 50 de ani de la inaugurarea Salonului Oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, amintind că primul VIP care a păşit pe uşa salonului a fost preşedintele american Richard Nixon, în 1969.

"Îmi exprim aprecierea pentru aniversarea de astăzi. Primul VIP care a intrat prin Salonul Oficial, nu doar american, ci VIP la nivel mondial, a fost Richard Nixon. Sunt foarte recunoscător pentru că voi sărbătoriţi acel eveniment, care a avut loc într-un context geopolitic foarte dificil: 1969 a fost anul culminant al Războiului Rece - nici un preşedinte american nu vizitase nicio ţară comunistă după vizita lui Franklin Roosevelt la Yalta din 1945", a declarat ambasadorul american la Bucureşti.

Hans Klemm a amintit că SUA vedeau România în acea perioadă drept un canal de comunicare cu China comunistă.

"Richard Nixon fusese ales preşedinte în noiembrie 1968, inaugurat în ianuarie 1969, şi la mai puţin de 6 luni el ateriza la Bucureşti, pentru a face un apel la preşedintele Ceauşescu şi pentru a solidifica relaţiile dintre România şi SUA. România era în acea perioadă un interlocutor - poate că partener e un cuvânt prea puternic - pentru SUA: după cum se cunoaşte acum, România era unul din cele două canale folosite de SUA pentru a încerca să realizeze contactul cu China comunistă, eforturi care au avut ca rezultat vizita istorică a lui Nixon la Beijing din 1972", a amintit reprezentantul Administraţiei SUA.

Acesta a făcut o paralelă între primul pas făcut de om pe Lună şi primul pas făcut de Nixon în Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă.

"Vizita preşedintelui Nixon la Bucureşti, prezenţa sa aici în Salonul Oficial al aeroportului din Bucureşti, a avut loc cu mai puţin de două săptămâni după aselenizarea pe Lună şi după plimbarea pe lună a lui Neil Armstrong şi a lui Buzz Aldrin. De asemenea, preşedintele Nixon, după ce a aterizat la Bucureşti, a dus cu el nişte suveniruri de la acea plimbare pe Lună - cadouri care se află acum în Muzeul de Istorie Naturală a României. Este deci o onoare extraordinară pentru mine să îmi reprezint ţara cu ocazia acestei aniversări foarte importante - primul pas uman pe lună, primul preşedinte care a intrat în Salonul Prezidenţial aici la Aeroportul Henri Coandă", a afirmat Hans Klemm.

Acesta a amintit de implicarea companiei americane de telecomunicaţii Motorola în realizarea sistemului de comunicaţii a Aeroportului Henri Coandă.

"Sunt recunoscător şi pentru cooperarea pe care SUA o are cu conducerea Aeroportului Henri Coandă - avem multe colaborări, pe subiectul siguranţei aeroportuare şi a managementului de risc. Sunt de asemenea mândru că firme americane de tehnologie, cum ar fi Motorola, au jucat un rol important în designul şi realizarea sistemului de telecomunicaţii aici la aeroport", a încheiat ambasadorul SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /