Harghita: Autorităţile solicită relocarea unei ursoaice cu pui care a intrat în incinta spitalului şi a şcolii din Tulgheş

Harghita: Autorităţile solicită relocarea unei ursoaice cu pui care a intrat în incinta spitalului şi a şcolii din Tulgheş

Primăria din Tulgheş şi Consiliul Judeţean Harghita solicită relocarea unei ursoaice cu pui care intră frecvent în gospodăriile oamenilor în această perioadă, în căutare de hrană şi a fost văzută inclusiv în incinta Spitalului de Psihiatrie şi a şcolii din localitate.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat pentru AGERPRES că ursoaica "a luat toate gospodăriile la rând", rupe gardurile şi mănâncă găini şi raţe din curţi sau fructele neculese din pomi. Marcel Vancu a spus că a văzut personal o ursoaică cu pui, într-o seară, în incita şcolii din localitate, în spatele sălii de sport, unde mânca mere dintr-un pom.

"Am trimis tot felul de adrese, am informări, sesizări trimise, cu fotografii, cu filmări, peste tot şi sper ca cineva să demareze procedura de relocare, pentru că ce-i prea mult e prea mult. Avem sesizări depuse din ultimele seri, am intrat în posesia unor filmări,deci vine periodic", a declarat primarul Marcel Vancu.

Acesta a spus că până în prezent a depus sesizări la Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Garda Forestieră şi aşteaptă să se ia măsuri în acest caz.

El a adăugat că e posibil să fie două ursoaice, una cu doi pui şi o alta cu trei pui, şi susţine că un martor ocular l-a informat că a văzut cum o ursoiacă cu pui a fost adusă cu o maşină în comună.

"Tind să-l cred (pe martorul ocular, n.r.) pentru că se pare că ursoaica respectivă e dezorientată complet şi preferă să stea numai prin curţile oamenilor. Tind să-l cred pe omul respectiv, pentru că nu are niciun interes să mintă", a spus primarul.

Despre prezenţa unei ursoaice cu trei pui în curtea Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş a informat joi şi Consiliul Judeţean Harghita, într-un comunicat de presă, cel mai recent animalele fiind văzute în data de 25 noiembrie, după cum a precizat managerul unităţii sanitare.

În comunicat se arată că în data de 25 septembrie, conducerea spitalului s-a adresat Ocolului Silvic din Tulgheş, pentru a efectua demersurile necesare pentru relocarea ursoaicei.

'Ocolul silvic a solicitat întreprinderea unei serii de măsuri şi astfel, s-a instalat gard electric, s-au securizat spaţiile de depozitare a deşeurilor, s-au adunat fructele de pe pomii din curtea spitalului. În ciuda acestor măsuri, urşii au revenit periodic în căutare de hrană, în curtea spitalului. În data de 26 noiembrie, conducerea spitalului s-a adresat din nou ocolului silvic pentru a găsi o rezolvare a problemei', se precizează în comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că "este inacceptabil" că autorităţile nu iau măsuri în vederea înlăturării pericolului pe care îl reprezintă aceste animale, punctând faptul că "indirect viaţa personalului medical şi a pacienţilor este pusă în pericol!".

De asemenea, Borboly a adus situaţia în atenţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, solicitând tratarea acesteia cu prioritate.

"Nu este în regulă că nu se întreprind măsuri corespunzătoare şi se aşteaptă să se întâmple daune materiale semnificative, sau chiar victime omeneşti. Trebuie întreprinse măsurile necesare pentru a preveni situaţiile de acest fel!', a spus preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, citat în comunicatul de presă. AGERPRES/(A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache