Harghita: Brutăria din Ditrău, amendată cu suma totală de 13.000 lei de inspectorii ITM

Harghita: Brutăria din Ditrău, amendată cu suma totală de 13.000 lei de inspectorii ITM

Brutăria din Ditrău a fost amendată cu suma totală de 13.000 lei de inspectorii de muncă din Harghita, pentru folosirea a două cazane de fiert cartofi sub presiune, care erau neomologate şi pentru nerespectarea prevederilor legate de munca în timpul repausului săptămânal.

"Am aplicat în cursul controalelor două amenzi, una pe relaţii de muncă, de 3.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor legate de munca în timpul repausului săptămânal şi o amendă de 10.000 lei pentru nerespectarea unor prevederi privind securitatea şi sănătatea în muncă, respectiv folosirea unor echipamente sub presiune, realizate pe plan local, care erau neomologate", a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, Dorin Male.

De asemenea, au mai fost aplicate şi trei avertismente pentru securitate şi sănătate în muncă şi două pentru relaţii de muncă, patronul brutăriei luându-şi angajamentul să rezolve imediat deficienţele constatate.

Inspectorul şef Dorin Male a precizat că aspectele semnalate de locuitorii din Ditrău în timpul forumului care a avut loc sâmbătă nu au putut fi probate pe durata activităţii de control, nefiind susţinute de niciun document.

El a precizat că la brutăria în cauză condiţiile de muncă sunt foarte bune, există sală de mese, vestiare, loc pentru fumat, microclimatul este optim, iar echipamentele sunt noi, au certificare europeană şi funcţionează la parametri normali.

De asemenea, în ceea ce priveşte relaţiile de muncă, muncitorii au declarat că lucrează opt ore, în condiţii normale şi doar sporadic se lucrează noaptea, în funcţie de comenzi, dar atunci orele sunt plătite.

Potrivit sursei citate, brutăria din Ditrău a fost controlată şi anul trecut de inspectorii ITM, dar atunci nu au fost aplicate amenzi, fiind depistate unele deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri.

Dorin Male a transmis angajaţilor din judeţ ca în situaţia în care constată că drepturile le sunt încălcate sau locul de muncă le pune sănătatea în pericol pot să se adreseze cu o sesizare la ITM Harghita, dând asigurări că, dacă cele sesizate sunt corecte, se vor dispune măsuri de remediere. AGERPRES /(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /