Harghita: Elevi maghiari câștigători ai un concurs de limbă română au fost premiați la Guvern

Harghita: Elevi maghiari câștigători ai un concurs de limbă română au fost premiați la Guvern

Mai mulți elevi de la școli cu predare în limba maghiară din județul Harghita, câștigători ai concursului de limbă română "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris", au fost premiați vineri la sediul Guvernului României.

Cei 32 de elevi, organizatorii și profesorii au fost așteptați, la intrarea în sediul Guvernului, de reprezentanții Direcției pentru Strategii Guvernamentale, care i-au condus în sala 'Transilvania', acolo ei fiind felicitați de secretarul de stat Radu Puchiu, de la Cancelaria Primului Ministru.

În cadrul festivității de premiere, elevii au primit cărți oferite de Asociația Comunitară Românească din Miercurea Ciuc, partenerul tradițional al concursului, iar din partea Guvernului le-au fost înmânate pachete cu volume de literatură românească și universală, oferite de mai multe edituri importante. De asemenea, și profesorii care i-au îndrumat au primit din partea Guvernului cărți și produse de birotică.

Secretarul de stat Radu Puchiu, de la Cancelaria Primului Ministru, a declarat pentru AGERPRES că acești elevi au o șansă în plus să performeze, dacă sunt buni cunoscători ai limbii române și chiar le-a transmis copiilor că îi așteaptă să lucreze în clădirea Guvernului.

'Cred că este important pentru toată lumea, e o șansă pentru ei să performeze într-o zonă în care poate tradițional nu sunt înclinați și cred că trebuie încurajat procesul acesta, pentru că le oferă o șansă în plus, care este evidentă. (...) Cred că e important ca mesaj pentru toată lumea din zonă și sunt eforturi pe care le apreciem și sper să continue', a declarat secretarul de stat Radu Puchiu, care i-a asigurat pe organizatori de toată susținerea Guvernului.

La rândul său, reprezentanta Asociației Comunitare Românești din Miercurea Ciuc, Angela Bîrsan, a declarat pentru AGERPRES că acest proiect și-a dovedit utilitatea în ultimii 14 ani, iar elevii premianți sunt adevărate punți culturale și de dialog între români și maghiari.

'Este un proiect care și-a dovedit utilitatea în cei 14 ani de existență și și-a creat un prestigiu, atât în rândul profesorilor cât și a elevilor din Harghita. Acești 32 de elevi premianți, din clasele a V-a până în a XII-a, sunt tot atâtea punți culturale și de dialog între majoritatea și minoritatea locală și națională. Excursia la București, finalizată cu premierea elevilor la Guvernul României și premiile oferite de Secretariatul General al Guvernului, arată faptul că Executivul român acordă o atenție deosebită bunelor relații între români și maghiari', a declarat Angela Bîrsan.

Și profesorii au vorbit despre importanța concursului, care le permite elevilor de etnie maghiară să se autoevalueze și au apreciat 'modul relaxat și foarte frumos' în care au fost primiți la sediul Guvernului.

'Copiii maghiari au nevoie și de un imbold și de studiu și de vorbă bună atât din partea profesorului cât și din partea organizatorilor. Atât subiectele cât și abordarea întregii tematici a concursului este la nivelul elevilor a căror limbă maternă este maghiara. În județul nostru este arhicunoscut faptul că elevii care au ca limbă maternă limba maghiară se descurcă mai greoi (cu limba română n.red.), motiv pentru care care și noi, dascălii, muncim ceva mai mult, însă atunci când avem rezultatele pe care le-am înregistrat la acest concurs, uităm de tot efortul depus anterior', a arătat Szabo Zsolt, profesor de limba română la Colegiul Tehnic 'Batthyany Ignac' Gheorgheni.

Elevii premianți s-au bucurat foarte mult de excursia la București, mai ales că pentru unii dintre ei era prima vizită în capitala României, și au spus că participarea la un astfel de concurs a fost o adevărată provocare.

'Am venit la acest concurs pentru că am vrut să văd de ce sunt capabil, în primul rând, și în al doilea rând am vrut să încerc o experiență nouă și mi-a plăcut mult. Sunt pentru prima oară în București și e frumos, mi-a plăcut și clădirea Guvernului pentru că e spațioasă. Eu am învățat să vorbesc românește cu ajutorul literaturii, în primul rând și cu ajutorul școlii, mai mult. Am citit cărți în ungurește și în românește în același timp și am putut să învăț mai bine și să vorbesc cât mai fluent posibil', a spus Olah Edmond, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic 'Kemeny Janos' din Toplița.

După ceremonie, premianții au beneficiat și de un tur al clădirii care găzduiește sediul Guvernului, au intrat în sala unde se țin ședințele Executivului și s-au fotografiat atât de pe scaunul premierului, cât și de la pupitrul unde Dacian Cioloș face declarații de presă.

Excursia a continuat la sediul Radio România Actualități, unde copii au vizitat studiourile de emisie și au vorbit cu redactorii, după care au mers la Muzeul Grigore Antipa.

Concursul "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" a fost inițiat în urmă cu paisprezece ani de profesoara de limba română Maria Sturzu, de la Colegiul Național 'Marton Aron' din Miercurea Ciuc, care a observat că pentru elevii de la școlile maghiare este o provocare învățarea și receptarea limbii române, care este limbă nematernă. Maria Sturzu a subliniat că elevii de la școlile cu predare în limba maghiară au nevoie de un astfel de concurs 'pentru a-și dezvolta exercițiul de receptare și de utilizare a lexicului limbii naționale și de a scăpa de emoțiile pe care le generează participarea la un examen de limbă română'.

AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…