Harghita: Peste 120.000 de persoane, unite în credință la marele pelerinaj de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc

Harghita: Peste 120.000 de persoane, unite în credință la marele pelerinaj de Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc

Peste 120.000 de persoane au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est și ajuns la cea de a 450-a ediție.

La fel ca în fiecare an, pelerinii au început să urce dealul Șumuleu încă de la primele ore ale dimineții, iar unii dintre ei și-au petrecut noaptea în rugăciune, în Catedrala franciscană din Șumuleu Ciuc.

Organizatorii evenimentului, reprezentanții Ordinului Franciscanilor, au împodobit cu flori altarul în aer liber de la care s-a oficiat Sfânta Liturghie, au făcut ultimele pregătiri înainte de marea procesiune și i-au rugat pe pelerini să se comporte "ca într-o biserică, să pună deoparte distracția, să nu fumeze și să aibă grijă unul de celălalt".

În tot acest timp, sute de grupuri de pelerini, veniți din toată Europa, dar și din SUA, Australia, Canada sau America de Sud, s-au îndreptat către locul procesiunii purtând în mâini crenguțe verzi, steaguri bisericești sau care să ateste localitatea de unde vin, precum și steagul Ungariei, cel secuiesc sau steaguri arpadiene.

Printre cei care au urcat dealul Șumuleu s-au numărat persoane de toate vârstele, unele îmbrăcate în port popular, de la vârstnici care abia puteau merge și care se ajutau de cârje ori bastoane, până la copii de câteva luni, purtați în brațe de părinții lor.

Potrivit tradiției, mulți dintre pelerini s-au oprit la catedrala franciscană de la baza dealului Șumuleu și s-au închinat la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au pornit în procesiune către locul unde s-a oficiat liturghia.

Pelerinii s-au rugat Fecioarei Maria pentru sănătate, pentru liniște, înțelegere și pace.

"Am venit să mă rog pentru sănătate, pentru pace în țară, pentru noroc și să mă rog pentru toată familia. Este prima oară când vin aici, mă simt foarte bine, am inima plină. Nu a fost greu, m-a ajutat Maica Domnului să urc dealul", a spus o femeie din județul Bacău.

Alături de ea se afla o doamnă în vârstă, care a spus că, la cei 71 de ani, este pentru a cincea oară când vine la pelerinaj și întotdeauna se simte foarte bine, pentru că este vegheată de Fecioara Maria. "Mă simt bine, vegheată de Mama noastră cerească. Este a cincea oară când vin aici și mă rog pentru cei șase copii ai mei, ca să fie sănătoși sufletește și trupește. Am 71 de ani și a fost destul de greu să urc dealul, dar Maica Domnului de Sus ne-a ajutat și am ajuns cu bine", a spus aceasta.

Unii dintre credincioși nu au folosit ruta obișnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit și "Drumul Crucii", care pornește la câteva sute de metri de catedrala franciscană și pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire a lui Isus pe Golgota.

De asemenea, unii dintre ei s-au recules la patru vechi lăcașe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton și Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

"Este pentru prima dată când vin aici. Am făcut toate cele 14 stații (de pe Drumul Crucii — n.r.) și am încercat să retrăiesc ce s-a întâmplat pe vremuri și am inima largă și deschisă. Cred că aș putea să zbor, sunt liber, mă simt liber", a afirmat un bărbat din Gheorgheni.

Un alt pelerin, din localitatea harghiteană Joseni, a spus că este pentru a 25-a oară când vine la procesiune pe jos, parcurgând 50 de kilometri, iar în acest an evenimentul este cu atât mai deosebit cu cât se petrece pentru a 450-a oară.

"În acest an am venit pentru marea aniversare a 450 de ani de când credincioșii preotului Istvan și-au arătat devotamentul față de religia lor. Și noi, acum, am venit ca să mulțumim strămoșilor noștri că au moștenit pentru noi credința asta sacră și ne rugăm ca Maica Domnului să dea mai departe această credință și urmașilor noștri. Personal, simt că astăzi nu există ceva mai important decât să fiu aici. Am venit acasă la Mama noastră sacră, ca să ne simțim bine în brațele sale. (...) Și îi mulțumesc că mi-a dat atâta sănătate ca să pot să fac acest drum de 50 km, de acasă până aici", a mărturisit Balazs Jozsef.

Preotul Csiki Denes din județul Mureș a povestit că de peste 30 de ani vine la Șumuleu Ciuc și de fiecare dată pleacă "îmbogățit cu haruri" și simte "binecuvântarea Bunului Dumnezeu și ocrotirea Maicii Domnului". El a arătat că, în fiecare an, atât credincioșii catolici cât și cei de alte confesiuni vin la pelerinaj să se roage pentru familiile lor, pentru sănătate și credință și să le transmită și celor de acasă să se roage, la rândul lor, "pentru pace, pentru înțelegere și pentru iubire între toate popoarele".

Lângă altarul în aer liber a fost adusă o replică în lemn a statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, care se află în Catedrala franciscană de la Șumuleu Ciuc, unde oamenii au format cozi impresionante pentru a o atinge și a se ruga.

Din litere de mari dimensiuni la locul evenimentului a fost scris mesajul: "misericordia" (milă, îndurare — n.r.).

Sfânta Liturghie de Rusalii a fost oficiată de Nunțiul apostolic al Vaticanului la București, monseniorul Miguel Maury Buendia, care le-a transmis pelerinilor mesajul și binecuvântarea Papei Francisc. Predica a fost rostită de preotul Veress András, episcopul Diecezei din Györ, președintele Conferinței episcopale catolice din Ungaria. De asemenea, la liturghie a fost prezent și Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma.

La fel ca în ultimii ani, la eveniment a participat și președintele Ungariei, Ader Janos, și soția sa, Anita Herczegh . Printre pelerini s-au numărat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, mai mulți oficiali de la Budapesta, dar și președintele UDMR, Kelemen Hunor, și alți lideri locali ai comunității maghiare din România.

Nu au fost rostite discursuri, organizatorii dorind să nu dea evenimentului conotații politice. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Motto-ul din acest an al pelerinajului este un mesaj scris pe o cruce de piatră din fața Capelei Salvator, care se află în preajma locului pelerinajului: "Păstrează-ne în credința sfântă a strămoșilor noștri".

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, care este considerată făcătoare de minuni. De altfel, preoții și credincioșii cred că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.

În anul în 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor romano-catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Aceștia s-au împotrivit și, adunați la Șumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămași la biserică — bătrânii, femeile și copii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-și apăra credința. Secuii au reușit să respingă atacul și, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat Domnului și Sfintei Fecioare în semn de mulțumire pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc, purtând crengi verzi în mâini, și se roagă la statuia făcătoare de minuni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…