Harghita: Preşedintele CJ îl acuză pe primarul din Dărmăneşti că încearcă să acopere distrugerile porţii de intrare în cimitirul Valea Uzului

Harghita: Preşedintele CJ îl acuză pe primarul din Dărmăneşti că încearcă să acopere distrugerile porţii de intrare în cimitirul Valea Uzului

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, îl acuză pe primarul din Dărmăneşti, judeţul Bacău, că încearcă să acopere distrugerile porţii de intrare în Cimitirul eroilor din Valea Uzului, fapt considerat ilegal, întrucât există o anchetă în derulare.

Borboly precizează, într-un comunicat de presă, că ştergerea dovezilor constituie o infracţiune şi susţine, cu ajutorul unor fotografii, că persoanele care au încercat să înlocuiască scândurile rupte din poarta de intrare în Cimitirul eroilor ar fi angajaţii primăriei Dărmăneşti.

"Fotografiile alăturate demonstrează faptul că se încearcă ştergerea dovezilor stricăciunilor făcute. În România aceasta este o infracţiune. Oricine încearcă să şteargă dovezile unor acţiuni barbare prin care a fost distrusă o poartă secuiască care nu se află în proprietatea sa, nu are dreptul, legea interzice luarea oricăror măsuri, pe durata investigaţiilor. Vineri au sosit la faţa locului cu scânduri gata pregătite a le înlocui pe cele distruse. Uitaţi, automobilul care stă la poarta cimitirului are număr de înmatriculare de Bacău şi aparţine primăriei din Dărmăneşti!", afirmă Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă al instituţiei pe care o conduce.

Preşedintele CJ Harghita îi roagă pe locuitorii judeţului ca, pe baza prevederilor Legii 544, să solicite foaia de parcurs a autovehiculului şi să întrebe ce lucrau angajaţii primăriei la cimitirul din Valea Uzului.

"Noi vom urma o singură cale, calea legii! Ilegalitatea nu reprezintă o soluţie", a mai spus Borboly Csaba.

Poliţiştii IPJ Bacău au deschis un dosar penal pentru distrugerea porţii de acces în cimitirul din Valea Uzului, a informat Jandarmeria Română, după incidentele care au avut loc acolo de Ziua Eroilor.

"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a efectuat lucrările specifice necesare identificării criminalistice. Având în vedere aspectele constatate la faţa locului, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere", arată sursa citată.

Câteva scânduri din poarta de intrare în cimitirul de la Valea Uzului au fost rupte de mai mulţi bărbaţi veniţi să-i comemoreze pe eroii români înmormântaţi acolo, nemulţumiţi că poarta era închisă cu lacăt şi un lanţ şi accesul era blocat şi de numeroşi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna.

Câţiva dintre românii veniţi la comemorare au intrat în cimitir pe partea laterală şi au rupt scânduri din poarta cimitirului, pe care au deschis-o ulterior şi au permis accesul membrilor organizaţiilor româneşti prezenţi în zonă pentru comemorarea eroilor români. AGERPRES (AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria