Harghita: Vânătorii au împușcat o ursoaică agresivă care a atacat trei ciobani

Harghita: Vânătorii au împușcat o ursoaică agresivă care a atacat trei ciobani

O ursoaică agresivă, care a atacat trei ciobani în zona Mădăraș-Dănești, a fost împușcată la sfârșitul săptămânii după ce vânătorii au obținut autorizație de la Ministerul Mediului și au monitorizat-o atent, pentru a se convinge că este vorba de exemplarul care a creat probleme în ultima perioadă.

Directorul Asociației de Vânătoare din zonă, Janos Zsolt, a declarat luni, pentru AGERPRES, că este vorba de o ursoaică de peste 20 ani, care nu avea pui, ci era însoțită de un urs care avea aceeași dimensiune cu ea.

Potrivit sursei citate, "ursoaica avea un comportament agresiv", a fost văzută frecvent în jurul stânelor, unde era alungată de câini și, după descrieri, este vorba de același exemplar care a atacat doi ciobani din zona Mădăraș și un altul în zona Dănești.

Janos Zsolt a dat asigurări că s-au făcut monitorizări atente și "a fost recoltat exact exemplarul care trebuia", în urma autorizației obținute de la Ministerul Mediului.

"S-a obținut de la Ministerul Mediului aprobare de recoltare prin împușcare a unui urs care a făcut probleme în Fondul cinegetic numărul 17 din Mădăraș. (...) Avea un comportament agresiv, umbla în jurul stânelor de oi și era alungată de câini, dar se întorcea și, atunci când a venit momentul respectiv, am recoltat. Așa după cum au spus (ciobanii atacați — n.r.), era vorba de un urs cu părul mai lung, mai roșcat și, după monitorizările făcute, e vorba de același urs care a atacat ciobanii și l-am recoltat exact pe cel care trebuia", a declarat directorul asociației de vânătoare.

Acesta a precizat că mai există urși care vin la stânele de oi, dar care sunt alungați de câini, fără a avea un comportament agresiv.

Doi ciobani din Dănești și unul din zona Mădăraș au ajuns la spital, în lunile iunie și iulie, cu multiple leziuni după ce au fost atacați, susțin vânătorii, de ursoaica împușcată la sfârșitul săptămânii.

Cei trei au fost salvați de câinii ciobănești, care au reușit să alunge animalul.

În acest an, urșii au creat probleme locuitorilor din Harghita, mai multe persoane ajungând la spital în urma unor atacuri, iar zeci de animale fiind ucise.

La Băile Tușnad, au fost relocate mai multe exemplare care coborau în stațiune și provocau neplăceri localnicilor și turiștilor.

Autoritățile din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, dar și reprezentanți ai composesoratelor, ai asociațiilor de vânătoare sau fermieri, au protestat în urmă cu o lună, la sediul Ministerului Mediului și au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a declarat la Brașov că Ordinul privind intervențiile de urgență pentru carnivorele mari, respectiv urși și lupi, va fi semnat în 8 august 2017.

"Pe 8 august vom semna Ordinul de ministru privind intervențiile de urgență pentru carnivorele mari, respectiv urși și lupi. Înseamnă că nu se dă cotă de vânătoare — repet, nu se va da cotă de vânătoare — ci numai cotă de intervenție. Există cota de intervenție la urgență, în cazul în care ursul atacă direct omul și se întâmplă ceva, sau cota de relocare, în care ursul atacă gospodăria omului de mai multe ori, dar nu atacă direct omul", a explicat ministrul Mediului.

AGERPRES / (AS,A — autor: Gina Ștefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...