Hari Bucur-Marcu, despre câștigătorul „Românii au Talent“: „Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal“

Hari Bucur-Marcu, despre câștigătorul „Românii au Talent“: „Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal“

Rareș Prisacariu, câștigătorul celui de-al 13-lea sezon „Românii au Talent” a stârnit o serie de polemici. Printre cei care îl contestă se numără și în expertul securitate Hari Bucur-Marcu .

Hari Bucur-Marcu, despre câștigătorul Românii au Talent FOTO Eduard Enea

Hari Bucur-Marcu, despre câștigătorul Românii au Talent FOTO Eduard Enea

A fost îndelung aplaudat, dar și foarte contestat. După ce a primit marele premiu al competiției „Românii au Talent”, aparițiile lui Rareș Prisacariu au stârnit adevărate dezbateri aprinse, în mediul online.

Băiețelul de numai 7 ani, din Botoșani, nu numai că știe să citească și să scrie cursiv, ci poate să reproducă textele, întocmai. Așa a uimit atât juriul, cât și publicul care l-a votat. Memoria sa de elefant i-a adus premiul cel mare, în valoare de 120.000 de euro, în fața altor 10 concurenți, cu care s-a luptat în marea finală. Se pare că a fost favorit în fața numerelor de dans și acrobație și a muzicienilor înnăscuți.

Considerat a fi „fără discernământ”

Expertul securitate Hari Bucur-Marcu a venit cu o reacție acidă, pe pagina sa de Facebook, care la scurt timp a strâns sute de aprecieri.

Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal. Desigur, la vârsta lor de șapte ani, întâlnim copii superdotați, precoci, uneori cu trei-patru ba chiar cu cinci ani înaintea leatului, cu inteligență superioară vârstei, dar fără discernământ. Adică, chiar dacă pot citi și scrie cu câțiva ani înaintea altora de aceeași vârstă cu ei, copiii de șapte ani nu își pot alege lecturile sau domeniile de studiu, în urma vreunui proces intelectual deliberat, ci pot face doar la fel cu ceilalți copii de aceeași vârstă, care nu știu să citească și să scrie decât idei simple, pe alte subiecte: fie că citesc cuminți exact ce li se spune, fie că au ei chef să facă ceva anume, fără să știe de ce, a afirmat el.

În același timp, Hari Bucur-Marcu a făcut și o comparație cu un caz asemănător. O studentă care, în urmă cu un secol, putea să își recite toate cursurile. Cu toate acestea, ea nu a primit niciodată nota maximă.

Pe la mijlocul deceniului 1930, la Academia de Studii Economice era o studentă care putea să recite toate cursurile, pe care le învățase pe de rost, fără efort. Îi spuneai primele două cuvinte dintr-un paragraf și ea continua să îți spună textul din paragraful respectiv, cu deplină exactitate. Cu toate astea, niciun profesor nu i-a dat vreodată nota maximă, la niciun examen. Sper că vă dați seama de ce. Adică, pe vremea aceea, memorarea și reproducerea textelor, oricât de ample și de complicate, nu erau considerate talente care să îi pună pe cei care puteau face asta înaintea altora, care nu puteau. Dar care alții puteau să gândească cu mintea lor mai bine decât cel care memora perfect. Mai ales la o școală cum era ASE pe vremea aceea, a continuat expertul în securitate.

Într-un interviu acordat pentru Adevărul , micuțul a afirmat faptul că el nu doar recită textele, ci le și înțelege. Oamenii care îi contestă talentul nu par însă a fi convinși de acest lucru.

Pe vremea asta însă cel mai talentat român posibil este un puști de șapte ani, pe care l-au pus părinții și sponsorii pe o scenă televizată, să spună cu suflet și dicție texte de trei-patru pagini format A4, despre teme formulate de aduți. E o diferență, nu?, a conchis Hari Bucur-Marcu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Spectatori tratați pentru greață severă la Opera din Stuttgart, după o piesă cu sex nesimulat și piercing live, criticată de Biserică

2 Voi ați citit ce scrie ziarul local Vremea Nouă despre „cazul Tătaru”?

3 Odrasla lui Dragnea, și divorțat, și cu banii luați. Și-a dat fosta soție în judecată pentru „partaj bunuri comune / lichidarea regimului matrimonial”

4 Senatorul Eugen Pîrvulescu, ridicat de DNA

5 Judecătorul Cristi Dănileț, după ce TAS a publicat motivarea în cazul Halep: „S-a dopat intenționat. Scrie negru pe alb”