Harta contraovensivei ucrainene, dezvăluită de Ministerul britanic al Apărării

Harta contraovensivei ucrainene, dezvăluită de Ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării a postat pe Twitter o imagine despre care a spus că prezintă situația contraofensivei Kievului. Operațiunea ar fi început pe 4 iunie și are ca scop recucerirea teritoriului ocupat de ruși.

FOTO: Profimedia

Pe fondul secretului operațional de la Kiev, Ministerul Apărării britanic a declarat că există "probabil" avansuri ucrainene spre Bahmut și Vulhedar, în regiunea Donețk și Orikhiv, în regiunea Zaporizhzhia, scrie Newsweek .

Tot miercuri, oficiali britanici din domeniul apărării au declarat că Rusia construiește linii defensive în zonele din spate, în special între Herson și Crimeea, cu scopul de a menține controlul asupra peninsulei confiscate de Moscova în 2014.

Harta contraofensivei ucrainene FOTO: Ministerul britanic al Apărării

Harta contraofensivei ucrainene FOTO: Ministerul britanic al Apărării

Ucraina a declarat că a recuperat opt sate din regiunile Zaporizhzhia și Donețk, dar Zelensky a declarat pentru BBC că încetinirea înaintării forțelor sale a fost cauzată de minele rusești.

El a spus că, deși observatorii s-ar putea gândi la contraofensivă ca la un "film de la Hollywood" în care se așteaptă rezultate instantanee, "nu este".

"Orice ar dori unii, inclusiv încercările de a ne presa, vom avansa pe câmpul de luptă așa cum considerăm că este cel mai bine", a spus el.

Marina Miron, cercetător post-doctoral la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a declarat că Ucraina nu se poate grăbi în contraofensivă, deoarece nu poate egala apărarea aeriană terestră și puterea aeriană a Rusiei.

De asemenea, sistemele de apărare eșalonate ale Rusiei înseamnă că "este dificil pentru forțele armate ucrainene să progreseze rapid în aceste condiții".

"Există și alți factori, cum ar fi presiunea politică și lipsa surprizei, pentru a numi doar câțiva", a declarat ea pentru Newsweek. "Forțele armate ale Ucrainei au un obiectiv militar și cât timp le va lua să-l atingă depinde dacă reușesc să-i împingă pe ruși înapoi".

Ministrul adjunct al apărării al lui Zelensky, Hanna Maliar, a declarat luni că Rusia a angajat o mulțime de forță de muncă, ceea ce a făcut ca avansurile să fie dificile.

Cu toate acestea, ea a spus că forțele ucrainene nu au început încă faza principală a contraofensivei și că operațiunile lor nu se concentrează doar pe eliberarea teritoriului.

"În ciuda faptului că trupele noastre avansează în mai multe direcții spre sud, inamicul își concentrează eforturile în est și continuă să avanseze acolo", a spus ea, în timp ce trupele Moscovei încercau să ajungă la granițele regiunilor Donețk și Luhansk.

"Trebuie să ne pregătim pentru faptul că va fi o luptă grea", a adăugat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?