Hâț și rusul ratează ținta!/Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone

Hâț și rusul ratează ținta!/Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone

Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.

Un sistem rusesc mobil de apărare antiaeriană Tor-M2 detectează o dronă ucraineană care se afla la altitudine joasă în raport cu apărarea antiaeriană. Operatorul sistemului Tor-M2 a activat unitatea de lansare și a tras o rachetă în direcţia dronei ucrainene.

În același timp, însă, militarul ucrainean care opera drona dă dovadă de un reflex fulgerător. Văzând racheta, ucraineanul, cu o ușoară mișcare spre dreapta, schimbă poziția dronei în aer cu câțiva centimetri. Rachetă lansată de sistemul Tor-M2 trece pe lângă dronă la o distanţă destul de mică, ratând ţinta.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a postat videoclipul pe contul său oficial de Facebook, a afirmat că acest sistem Tor-M2 al forțelor armate ruse a fost distrus.

Un mare minus al sistemului Tor-M2 este incapacitatea de a lovi drone aflate la o distanță mică. În cazul de fată, drona era în modul manual - răspundea comenzilor unui operator, deci importanta factorului uman nu poate fi exclusă. Adică orice sistem de apărare aeriană poate ajunge într-o astfel de situație neplăcută dacă nu sistemul este cel care controlează situația, dar mai există un alt factor.

Cert este că, de la începutul războiului din Ucraina am văzut o serie de materiale video și imagini cu modul în care cele două forţe armate implicate în conflict utilizează dronele pe câmpul de luptă.

Dar foarte rar vedem filmări ca aceasta, care arată cât de concentrat trebuie să fie un operator de dronă. Și ce reflexe trebuie să aibă pentru a duce la bun sfârșit misiunea pe care o are de îndeplinit.

Un operator de drone cu experiență va fi mai capabil să opereze în condiții de siguranță și să facă față situațiilor neprevăzute. Cunoașterea funcționării dronei și a caracteristicilor sale este esențială pentru a evita erorile umane. Un operator priceput va fi capabil să execute manevre precise, să gestioneze schimbările de viteză și altitudine și să evite obstacolele. Dezvoltarea abilităților de pilotaj necesită practică și experiență.

În timpul operării unei drone, operatorul trebuie să fie concentrat și să aibă o atenție deplină asupra misiunii sale. Orice scădere a atenției sau lipsă de concentrare poate duce la erori umane, pierderea controlului asupra dronei sau la situații periculoase.

În concluzie, factorul uman este un aspect crucial în operarea unei drone. Calitățile și competențele operatorului, precum cunoștințele, experiența, abilitățile de pilotaj și luarea deciziilor, pot influența direct performanța și rezultatele obținute în utilizarea dronei.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...