Hellvig: SRI este în afara oricărui joc de putere; exercitarea controlului civil mă aștept să nu se transforme în instrument politic

Hellvig: SRI este în afara oricărui joc de putere; exercitarea controlului civil mă aștept să nu se transforme în instrument politic

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a declarat, joi, că SRI este, astăzi, în afara oricărui joc de putere, adăugând că se așteaptă, în egală măsură, ca exercitarea controlului civil asupra serviciului să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică.

"SRI este, astăzi, în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă, mă aștept ca și cei din exteriorul serviciului să fie responsabili și să evite atragerea serviciului în astfel de construcții. Controlul civil al SRI se face de către comisia specializată a Parlamentului, iar, eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real și permanent. În egală măsură, mă aștept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică. Este obligatoriu ca serviciul și societatea să beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual și modern", a afirmat Hellvig, într-un discurs susținut la Universitatea de Vest din Timișoara.

El a adăugat că SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizării cadrului normativ.

"Am solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională cu scopul de a ne clarifica limitele de competență și de a le aduce în actualitate. Sunt un democrat în esență, motiv pentru care am respins mereu abuzurile și excesele. Cred în reguli, cred în democrație și cred că fiecare poate fi performant dacă își face datoria profesionist la rolul pe care îl are, cu tenacitate și mai ales cu echilibru", a spus directorul SRI.

Hellvig a punctat necesitatea existenței unor interlocutori avizați în cadrul instituțiilor beneficiare ale informațiilor furnizate de SRI.

"Niciun serviciu de informații nu poate să lupte și să se apere singur. În egală măsură, avem nevoie de interlocutori avizați în cadrul instituțiilor beneficiare ale informațiilor furnizate de serviciu. Altfel, expresii ca promovarea interesului național, cooperarea interinstituțională, abordare integrată, responsabilitate, din păcate, nu reprezintă decât o retorică sterilă", a explicat el.

Potrivit directorului SRI, România poate rezista, pe de o parte, dacă își va apăra democrația și, în același timp, se va consolida ca stat.

"Iar un stat consolidat înseamnă instituții puternice, raporturi echilibrate, viabile și oneste între acestea. (...) Oamenilor le e mai bine în democrații, în piețe libere, în lumi bine ancorate în care pot să fie liberi și demni. Aceste societăți sunt, însă, afectate în prezent de noi amenințări și presiuni care trebuie înțelese, cunoscute și mai ales gestionate. Nu putem progresa decât prin democrație și prin modelele societăților deschise capabile să susțină instituțiile puternice. Nu putem progresa decât dacă ne desfășurăm activitatea în afara oricăror imixtiuni și ingerințe. Suntem loiali oamenilor și intereselor de securitate ale statului român, ale cetățenilor țării, ale partenerilor și aliaților României", a evidențiat Eduard Hellvig.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...