Helmut Duckadam, pensionar, revoluționar și fost sportiv de performanță. Cât încasează de la statul român

Helmut Duckadam, pensionar, revoluționar și fost sportiv de performanță. Cât încasează de la statul român

Helmut Duckadam, fostul mare portar al Stelei, primește lunar aproximativ 10.000 de lei de la statul român. Fotbalistul legendar, acum ajuns la 64 de ani, ia pensie de la Ministerul de Interne, rentă viageră pentru câștigarea Cupei Campionilor - o indemnizație de merit venită prin intermediul Academiei Române - și o indemnizație de revoluționar.

Helmuth Duckadam, un portar de legendă al României. Captură Digisport

Grosul sumei vine de pe urma câștigării Cupa Campionilor Europeni, cu Steaua: 6.240 de lei, potrivit as.ro. Doar Helmuth Duckadam, Ștefan Iovan, Mihail Majearu și Adrian Bumbescu iau acești bani, din tot lotul care cucerea Europa în 1986. A existat un scandal pe această temă în trecut, regretatul Ilie Bărbulescu acuzându-l pe fostul său coleg că a depus dosare pentru acești bani doar pentru câțiva foști coechipieri.

„Și-a făcut doar pentru el și pentru Majearu. Eu nu primesc nimic. Suntem mai mulți de fapt care nu primim. Ei au fost repede în București cu dosarele, nouă ne-au spus mult mai târziu. Au luat pe blat această rentă, iar noi am aflat după un an și ceva. Am dus dosarul și eu, degeaba. Asta e iar o lașitate. Putea să spună că a rezolvat pentru el și Majearu. A sperat că noi nu aflăm. E foarte urât ce a făcut”, îl declara în 2017 Ilie Bărbulescu, fostul jucător care 3 ani mai târziu a ales să-și încheie socotelile cu viața.

Printre puținii campioni cu Steaua care are rentă viageră

Helmut Duckadam s-a apărat și a explicat de ce nu au ajuns să primească rentă viageră toți jucătorii care au câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. ”Eu am făcut dosare la toți colegii mei. Am fișa de înregistrare la Ministerul Tineretului și Sportului, am făcut dosare pentru toți, chiar și pentru Ilie Bărbulescu. Nu știu de ce unii nu au primit și alții au primit.

Cei de la Academia Română s-au supărat pe niște declarații și au oprit dosarele. Pentru o pensie de personalitate poți să intri doar dacă se eliberează un loc, prin decesul cuiva. Cred că sunt 300 de rente și poți intra doar dacă se stinge cineva… atunci poți intra să primești renta”, a declarat Helmuth Duckadam, pentru digisport.ro.

Luptător cu rol determinant la Revoluție

Fostul portar de legendă își completează veniturile viagere cu aproximativ 2.000 de lei pentru că a primit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant”, iar 1.800 de lei vin de la Ministerul de Interne. „Eu am avut treabă cu armata doar trei ani în perioada în care am fost fotbalist la Steaua, acolo unde am avut și grad militar, dar de 34 de ani nu mai am nicio treabă cu Armata și nu primesc nicio pensie de la Ministerul Apărării Naționale. Eu primesc 1.800 lei pensie de la Ministerul de Interne. Știți că o perioadă am lucrat în vamă. Așa că eu consider că am lămurit și problema cu pensia mea militară”, spunea Duckadam în 2020.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat