Hidratarea corectă pe timpul verii. Câtă apă ar trebui să bem, de fapt

Hidratarea corectă pe timpul verii. Câtă apă ar trebui să bem, de fapt

Sezonul cald încă nu s-a terminat, iar temperaturile ridicate pot crea adevărate probleme de sănătate. Una dintre cele mai frecvente este deshidratarea. Atunci când e foarte clad, hidratarea este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să fim atenți.

Hidratare corectă pe timpul verii FOTO Shutterstock

Ni se spune mereu că pentru sănătatea noastră, trebuie să bem minim doi litri de apă pe zi. Apa trebuie să fie însă la temperatura camerei, pentru că în cazul în care este foarte rece, acest lucru produce o agresiune termică suplimentară asupra corpului, care deja se luptă cu supraîncălzirea și încearcă să se adapteze la temperatura ambientală.

În cazul expunerii directe la temperaturi ridicate, cu efort fizic mare, se recomandă un aport de 200-300 ml de lichide la fiecare 15-20 de minute de expunere, preferabil din apă şi ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite, recomandă Avantaje.ro .

Asigurarea unei hidratări corecte este vitală în perioada caldă şi depăşeşte recomandarea standard de minimum 2 litri de lichide pe zi. Fiecare celulă din organism are nevoie de apă, căci prin intermediul ei primeşte toate oligoelementele necesare, dar cel mai potrivit este să alegi o apă minerală naturală, cât mai apropiată de puritatea necesară”, spun nutriţioniștii.

Rol important în organism

Apa are un rol complex în organism. Este cea care transportă şi oxigenul, pe lângă alte elemente, controlează temperatura corpului, asigură buna funcţionare a rinichilor şi a intestinelor, elimină deşeurile şi toxinele, contribuie la menţinerea tonusului muscular, diminuează riscul apariţiei calculilor renali, previne constipaţia şi stimulează digestia.

Constipaţia, crampele abdominale, balonarea sunt doar câteva dintre neplăcerile şi complicaţiile ce pot apărea ca urmare a unui aport zilnic insuficient de apă.

Câteva dintre semnalele că nu bei suficientă apă sunt l ipsă de concentrare , oboseală, gură uscată, greaţă, dureri de cap, crampe musculare, ameţeală, sete, urină puţină şi închisă la culoare.

Câtă apă este recomandat să bem într-o zi

Cea mai bună recomandare este apa pură, slab mneralizată și necarbogazoasă. Specialiștii recomandă 30-40 ml de apă /kg corp, adică între doi și patru litri pe z pentru un adult. Dar necesarul zilnic este diferit, de la persoană la persoană. Depunde de înălțime, greutate, temperatura ambientală sau starea de sănătate, dar şi de dietă, fiindcă o dietă cu conţinut mărit de fructe şi legume va necesita un aport mai mic de apă.

Cum ne hidratăm corect vara

● bea apă chiar dacă nu simţi că îţi este sete, căci dacă apare setea, e semn că organismul a pierdut deja cantităţi importante de apă;

● nu bea apă excesiv de rece, ideală este apa la 15° C;

● consumă apă des şi în cantităţi mici, te va ajuta la digestie şi va asigura şi o hidratare corespunzătoare;

● vara, se recomandă câte o cană de apă la fiecare oră (250 ml);

● ca să nu uiţi să bei, oriunde te duci ai grijă să iei cu tine o sticlă cu apă;

● consumă o cantitate mai mare de apă dacă este caniculă, eşti răcită, dacă ai febră, diaree sau te afli la o altitudine mare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat