Hm, americanii...

Hm, americanii...

Energia direcționată, ca armă de luptă, este considerată încă dificil de operaționalizat, unii experți în domeniu considerând-o imatură în prezent. Cu toate acestea, Forțele Aeriene americane (USAF) le-ar avea deja în arsenalul lor operațional, potrivit unui responsabil cu informațiile din Comandamentul European al SUA.

Armele cu energie direcționată (DEW - directed energy weapons) folosesc energia electromagnetică concentrată pentru a incapacita, deteriora, dezactiva sau distruge echipamentele, instalațiile și/sau personalul inamic, în accepțiunea USAF. Exemplele de sisteme DEW pot include lasere de înaltă energie (HEL) sau arme cu microunde de mare putere (HPM), care pot perturba sistemele electronice ale unei aeronave adverse.

Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE) sunt în plin proces de pregătire a personalului pe tema întrebuințării DEW.

În luna mai, USAFE a lansat o nouă campanie de educație și conștientizare pentru a evidenția utilizarea în creștere și capabilitățile tot mai mari ale DEW ca parte a sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD) al USAF.

Curs de inițiere în DEW

2. -imagine fara descriere- (bluehalo-locust-lws_90216200.jpg)

Profesori de la Institutul de Tehnologie a Forțelor Aeriene au oferit o privire de ansamblu asupra armelor DEW, în cadrul unui curs de orientare de patru zile despre DEW desfășurat (6-9 mai) la Centrul de Război Aerian al USAFE. Cursul s-a adresat tinerilor ofițeri și subofițerilor dintr-o mare varietate de medii și unități ale Comandamentului 10 Apărare Antieriană și Antirachetă, potrivit unui comunicat al USAFE din 20 mai.

DEW sunt incluse în IAMD, cel mai probabil în nivelul inferior (ca altitudine de angajare a țintelor).

„Evenimentele recente arată importanța apărării nu numai împotriva rachetelor, ci și împotriva rachetelor, artileriei, mortierelor [aruncătoare de bombe] și vehiculelor aeriene fără pilot”, a declarat generalul-maior Jason T. Hinds, director pentru operații în Comandamentul European al SUA (EUCOM). „Și, în timp ce sistemele actuale, cum ar fi sistemul de rachete Patriot, sunt invidiate de toată lumea, ele sunt doar un element al unei apărări pe mai multe niveluri care este chemată să evolueze rapid. Pentru a face față provocărilor care cresc în număr și varietate, EUCOM trebuie să urmărească în mod agresiv tehnologiile emergente, inclusiv DEW, pentru a consolida capacitățile noastre IAMD.”

Tehnologia DEW, care este cu decenii înaintea oricărui lucru existent, a fost inclusă în operațiile zilnice ale USAF.

„Această tehnologie [DEW] este un schimbător de jocuri, cu decenii înaintea oricărui lucru existent”, a spus căpitanul Randall Abella, ofițer-șef Intel al departamentului de programe avansate din Direcția Operații a USAFE-AFAFRICA. „Ceea ce este interesant este că am inclus această tehnologie ca parte a operațiile zilnice ale Forțelor Aeriene, așa că este important ca viitorii noștri lideri să înțeleagă cum funcționează aceste sisteme.”

Pe lângă cursul din luna mai, Abella a spus că sunt în curs de desfășurare eforturi pentru a aduce mai multe oportunități educaționale cu privire la tehnologia DEW la Baza Aeriană Ramstein în viitor.

Deocamdată, DEW sunt cel mai potrivite pentru a lupta împotriva UAV-urilor.

DEW este un instrument eficient de apărare împotriva atacurilor din partea sistemelor aeriene fără pilot înarmate, care au fost din ce în ce mai folosite în războiul ruso-ucrainean și în alte conflicte regionale. Impulsurile de energie de mare putere ale unui sistem DEW pot perturba acțiunile sistemelor aeriene fără pilot și le pot face să cadă inofensiv din aer, înainte de a ajunge la destinația vizată.

„Pe măsură ce ne uităm la aceste amenințări, avem nevoie de o modalitate ieftină și eficientă de a le neutraliza. Sistemele DEW ne oferă aceste opțiuni și vor deveni mai importante pentru Forțele Aeriene pe măsură ce avansăm”, a spus Abella.

Atunci când este folosit, DEW ar face parte dintr-o abordare pe mai multe straturi pentru apărarea unei baze aeriene sau a unui alt obiectiv, fiind parte a unui sistem care ar putea include interceptarea aeriană defensivă [aeronave care mijloace aeriene de atac inamice etc.], rachete Patriot și multe altele.

„Este important ca viitorii lideri să înțeleagă întregul spectru al capabilităților pe care le putem implementa ca parte a unui sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă, astfel încât să poată utiliza cel mai bine aceste active în viitor”, a spus Abella.

Nota autorului: La începutul lunii februarie, US Army (Forțele Terestre americane) a trimis în Orientul Mijlociu patru prototipuri de laser cu o putere de 50 de kilowați pentru luptă antiaeriană. Ele sunt montate pe blindate Stryker pentru teste în lumea reală, care includ comportamentul în condiții de praf, potrivit Breaking Defense .

De asemenea, un laser paletizat de înaltă energie de 20 de kilowați, sau P-HEL (fabricat de BlueHalo), a fost desfășurat în acest an în afara SUA. Laserul P-HEL „este desfășurat în prezent pentru a sprijini misiunea US Army” într-o locație nedezvăluită din străinătate, potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului pentru capabilități rapide și tehnologii critice (RCCTO) al US Army, citat de Military.com pe 24 aprilie.

În aprilie 2022, compania BlueHalo a livrat RCCTO primul său prototip matur al sistemului P-HEL. Acesta a fost desfășurat în afara SUA unde a început să lucreze operațional în noiembrie 2022. La începutul acestui an, cel de-al doilea P-HEL a fost livrat și desfășurat în străinătate, potrivit unui comunicat de presă (8 aprilie 2024) al BlueHalo.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...