Hodorkovski a scos din Rusia 51 de miliarde de dolari, mare parte din sumă fiind acum în Olanda(Procuratura)

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski, odinioară cel mai bogat om din Rusia şi care în prezent trăieşte în Elveţia, a scos din ţară circa 51 de miliarde de dolari, conform Procuraturii ruse, relatează agenţia EFE.

Potrivit unui documentar prezentat la postul NTV şi denumit ''Imperiul sângerând al lui Mihail Hodorkovski'', acesta din urmă a ''furat'' aceşti bani de la acţionarii minoritari ai companiei petroliere Iukos, care era cea mai mare din Rusia până să fie expropriată de stat, care a cedat activele ei către Rosneft.

Potrivit lui Salavat Karimov, consilier al procurorului general, ''mare parte din aceşti bani se află în Olanda''. Mai mult, Hodorkovski şi partenerii săi au plasat aceste fonduri într-o nouă structură denumită Quadrum. Pentru a ''legaliza'' aceşti bani scoşi ilegal din ţară, Quadrum investeşte în prezent în bunuri imobilizare în lumea întreagă, din SUA (New York sau Florida) până în Marea Britanie, Ucraina sau Vietnam, se menţionează în acel reportaj.

Karimov mai spune că, după destrămarea Uniunii Sovietice, Hodorkovski a preluat controlul companiei Iukos plătind celor care conduceau atunci această societate de stat 250 de milioane de dolari.

Potrivit documentarului, Procuratura rusă investighează de mai mulţi ani ingineriile financiare ale foştilor manageri ai companiei Iukos, care şi-au construit averile pe căi ilicite.

Această societate a fost acuzată de autorităţile ruse de evaziune fiscală într-un proces care, în opinia lui Hodorkovski, ar fi o operaţiune montată cu scopul confiscării activelor ei.

Hodorkovski a fost arestat în anul 2003, găsit vinovat de mai multe delicte economice şi condamnat la 14 ani de închisoare. A fost amnistiat în 2013 de preşedintele Vladimir Putin şi apoi s-a retras în Elveţia.

Fostul oligarh a susţinut că a fost victima unei campanii orchestrate de Kremlin pentru a-l deposeda de imperiul său petrolier după ce la începutul deceniului trecut a sprijinit opoziţia împotriva lui Putin.

Odată stabilit în Elveţia, Hodorkovski a pledat pentru desfăşurarea de alegeri libere în Rusia şi a creat ONG-ul ''Rusia Deschisă'', prin intermediul căruia a susţinut mai mulţi candidaţi la alegerile locale în Rusia.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj