Homor: Lucrările efective la autostrada Sibiu-Pitești vor începe în 2018; nu există motive să se creadă că proiectul poate fi oprit

Homor: Lucrările efective la autostrada Sibiu-Pitești vor începe în 2018; nu există motive să se creadă că proiectul poate fi oprit

Secțiunile 1 (Sibiu - Boița) și 5 (Curtea de Argeș - Pitești) vor fi scoase la licitație până la sfârșitul acestui an în vederea realizării proiectului tehnic și obținerii autorizației de construire, iar lucrările la autostrada Sibiu - Pitești vor începe efectiv în prima jumătate a anului 2018, a anunțat, marți, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cătălin Homor, într-o conferință de presă.

"Avem cinci sectoare, fiecare într-o anumită fază a evoluției. Ne-am propus ca până la sfârșitul acestui an să trecem la următoarea etapă pe secțiunile 1 și 5, pentru că sunt mai avansate, și să scoatem la licitație realizarea proiectului tehnic și, bineînțeles, obținerea autorizației de construire. Suntem la un an și jumătate de când s-a lansat acest contract pentru revizuirea acestui studiu de fezabilitate (pentru autostrada Sibiu — Pitești — n.r.) Am văzut că s-au terminat studiile geo pentru tronsoanele de la capăt. Rămân cele trei tronsoane de la mijloc, care sunt mult mai grele", a spus Homor.

Potrivit programului CNAIR, în luna februarie se estimează să fie scoasă la licitație realizarea proiectului tehnic pentru secțiunea 4 (Văleni — Curtea de Argeș).

"Conform programului nostru, studiul geotehnic (pentru secțiunea 4 — n.r.) va fi finalizat în luna decembrie, iar în luna ianuarie va fi și partea tehnică și anume partea de proiectare. Ulterior, estimăm ca în luna februarie să fie scoasă la licitație realizarea proiectului tehnic și pentru secțiunea 4. Secțiunile 2 (Boița — Racoviță — n.r.) și 3 (Racoviță — Văleni — n.r.) sunt secțiunile cele mai dificile. Ținând cont de complexitate, estimăm ca în vară, la începutul verii (2017 — n.r.) să avem și aceste sectoare gata", a detaliat directorul CNAIR.

Cătălin Homor a adăugat că lucrările efective la autostradă vor începe în prima jumătate a anului 2018, astfel încât de la finele lui 2021 să se poată circula pe Sibiu — Pitești.

"Programul nostru este destul de detaliat. În 2017, conform programului nostru, se va realiza proiectul tehnic, urmând ca în semestrul I 2018 pe secțiunea 1 și 5 să începem (lucrările — n.r.). Deci, până la sfârșitul anului 2017, vom avea integral partea tehnică, inclusiv proiectul tehnic, și în semestrul I al anului 2018 să înceapă lucrările pe secțiunile 1 și 5 și gradual pe fiecare, astfel încât tot sectorul în 2021 să fie gata. Pentru secțiunile 2, 3 și 4 primele lucrări estimate a începe sunt în semestrul I 2018, iar ultimul tronson care va începe în lucru va fi în semestrul I 2019. Etapele de proiectare care până acum era în contractele constructorilor vor fi consumate până în momentul în care va începe șantierul. Se va face licitație pentru proiectul tehnic pentru fiecare secțiune. Practic, vor fi cinci contracte de execuție", a explicat el.

Conform lui Homor, constructorul va trebui să execute un proiect tehnic elaborat de CNAIR, pentru că, din punctul său de vedere, este o greșeală 'să dăm această etapă unui constructor, pentru că ei (constructorii — n.r.) se ghidează după alte valori, pe când noi, Compania, vrem să avem un proiect tehnic de calitate, care să fie executat ad literam".

Șeful CNAIR a explicat stadiul în care a găsit proiectul autostrăzii.

"În momentul în care am preluat frâiele acestei companii, am găsit un proiect în moarte clinică, pentru care marea majoritate a lumii cu care am interacționat îmi propunea rezilierea acestui contract pentru că nu dă roade, nu funcționează, nu merge, nu există progres, nu există livrabile. Am evaluat toate variantele posibile, inclusiv aceasta a rezilierii. Din punctul meu de vedere, o reziliere a acestui contract ar fi însemnat foarte mult timp pierdut. După acest timp pierdut, riscul de a fi în aceeași situație era unul real, ținând cont că în baza unei proceduri de achiziție publică câștigătorul, cu toate că vine cu o expertiză excepțională, poate claca pe un proiect major. Și, atunci, decizia pe care am luat-o a fost să nu reziliem acest contact, cu o singură condiție: nivelul de verificare din partea companiei și nivelul de seriozitate pe care l-a prezentat până la momentul respectiv trebuia să fie unul net superior, ceea ce s-a și întâmplat", a precizat oficialul CNAIR.

În plus, el a adăugat că, în cadrul Companiei a fost înființată o unitate de implementare, care a monitorizat foarte atent acest proiect. De asemenea, a fost angrenat în această echipă consultantul european Jaspers.

"Avem un traseu aprobat — și nu numai aprobat la nivelul Companiei, la propunerea proiectantului — ci este un traseu aprobat în colaborare cu acest consultant european, care ne-a transmis faptul că toate documentele și toate studiile sunt făcute la un nivel de calitate superioară și a confirmat acest traseu. Ceea ce s-a întâmplat ieri au fost confirmate și aprobate secțiunile 2 și 3 și astăzi putem discuta de un traseu de la Sibiu la Pitești aprobat. Avem un studiu de fezabilitate bun, avem un proiectant de specialitate bun, avem bani în buget, este o chestiune de timp până acest proiect devine concret. Așa cum ne-am angajat la începutul anului, estimăm ca la sfârșitul anului 2021 acest proiect să fie finalizat în totalitate", a dat asigurări Cătălin Homor.

Potrivit acestuia, proiectantul a fost desemnat prin licitație deschisă, iar valoarea totală a studiului de fezabilitate este de aproximativ 29 de milioane de lei.

În altă ordine de idei, oficialul CNAIR a subliniat că pentru traseul autostrăzii au existat șapte variante, iar aspectul economic nu a fost singura chestiune de care s-a ținut cont în alegerea acestuia.

"În evaluarea tuturor variantelor, pentru că au fost șapte, nu s-a ținut cont doar de partea economică. Este o analiză destul de complexă, în primul rând multicriterială, impactul social al zonei, partea de mediu este iar un element care a cântărit destul de mult, partea financiară, partea economică de asemenea, s-au făcut foarte multe studii. Există acei indicatori — rata internă de rentabilitate, analiza cost beneficiu... — din toate aceste analize a rezultat varianta pe care o avem astăzi aprobată", a explicat el.

La final directorul general al CNAIR a dat asigurări că proiectul autostrăzii Sibiu — Pitești nu va mai avea niciun obstacol în calea realizării sale.

"Legat de Sibiu — Pitești, este o certitudine că acest proiect nu va mai avea nicio frână până la finalizarea integrală a lucrărilor. Elementul care dă această certitudine este Master Planul General de Transport, care este un document strategic, este catalogat acest proiect ca o prioritate zero, există finanțare, există capacitate de implementare, nu există niciun motiv ca cineva să mai creadă că acest proiect mai poate fi oprit", a spus Cătălin Homor.

Conform Master Planului General de Transport, valoarea autostrăzii Sibiu — Pitești este estimată la 1,6 miliarde de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”