Hong Kong cel mai scump oraș pentru expați; Bucureștiul urcă pe locul 172 (studiu)

Hong Kong cel mai scump oraș pentru expați; Bucureștiul urcă pe locul 172 (studiu)

Capitala României a urcat, în 2016, pe locul 172, de pe locul 178 în 2015, în topul celor mai scumpe orașe pentru expați, potrivit unui studiu anual publicat miercuri de firma de consultanță Mercer.

Potrivit studiului Cost of Living 2016, realizat de Mercer, Hong Kong, Luanda, capitala Angolei, (2), Zurich (3), Singapore (4) și Tokyo (5), domină topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Urmează Kinshasa, Congo, Shanghai (7), Geneva (8), N'Djamena, Ciad, (9), și Beijing (10). La polul opus, cele mai ieftine orașe pentru expați sunt Bișkek, capitala Kirghiztanului (207), Cape Town, Africa de Sud, (208) și Windhoek, capitala Namibiei (209).

Studiul ia drept bază de comparație New Yorkul și măsoară evoluțiile monedelor în raport cu dolarul american, care s-a apreciat semnificativ în ultimul an.

"În pofida unor majorări semnificative de prețuri în regiune, mai multe monede din Europa s-au depreciat în raport cu dolarul american ceea ce a făcut ca unele orașe să scadă foarte mult în clasament", a explicat analistul Mercer, Nathalie Constantin-Métral.

Una dintre cele mai spectaculoase scăderi a fost înregistrată de Moscova, care a căzut de pe locul 17 pe locul 67 în topul celor mai scumpe orașe pentru expați, din cauza deprecierii rublei. În schimb, unele orașe din Europa Centrală și de Est au urcat în clasament, printre care Bucureștiul de pe locul 178 până la locul 172, Kiev care a urcat opt poziții, până pe locul 176, și Tirana, care a urcat 12 poziții până pe locul 186.

Studiul acoperă 209 orașe de pe cinci continente și măsoară, comparativ, costurile a peste 200 de produse și servicii în fiecare dintre aceste orașe. Acestea includ și costuri aferente transportului, spațiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice și serviciilor de divertisment.

AGERPRES/ (AS — autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina