Hong Kong: China promite un ''contraatac'' după anunţurile lui Trump

Hong Kong: China promite un ''contraatac'' după anunţurile lui Trump

China a promis luni un "contraatac" Statelor Unite ale Americii după anunţurile preşedintelui american Donald Trump, care vrea să limiteze accesul cetăţenilor chinezi pe teritoriul american şi să impună sancţiuni comerciale Hong Kong-ului, relatează AFP.

Este prima reacţie a Beijingului după măsurile anunţate vineri de liderul de la Casa Albă. Aceasta survine în contextul puternicelor tensiuni bilaterale în jurul pandemiei COVID-19, a situaţiei musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei şi a comerţului bilateral.

Într-o declaraţie pe un ton ferm, Donald Trump a anunţat că SUA suspendă intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor chinezi care prezintă un "risc" potenţial pentru securitatea ţării.

De asemenea, miliardarul republican a cerut administraţiei sale să pună capăt măsurilor comerciale preferenţiale acordate Hong Kong-ului, pentru a denunţa o lege controversată privind securitatea naţională impusă de Beijing în teritoriul său autonom.

În plus, Donald Trump le-a cerut colaboratorilor săi să ancheteze asupra companiilor chineze listate în SUA.

"Orice afirmaţii sau acţiuni care dăunează intereselor Chinei se vor lovi de un contraatac ferm", a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"China cere SUA să remedieze imediat aceste erori şi să renunţe la mentalitatea lor de Război Rece", a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Climatul este unul exploziv între Beijing şi Washington de câteva luni de zile, administraţia Trump acuzând cu regularitate guvernului chinez că a favorizat răspândirea pe planetă a noului coronavirus, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro