Hong Kong: Magnatul presei Jimmy Lai a fost inculpat în baza controversatei legi asupra securităţii naţionale

Hong Kong: Magnatul presei Jimmy Lai a fost inculpat în baza controversatei legi asupra securităţii naţionale

Magnatul hongkongonez Jimmy Lai, personalitate marcantă a luptei pro-democraţie, a fost inculpat vineri în baza legii privind securitatea naţională, pentru "înţelegere secretă cu puteri străine", pe fondul amplificării urmăririlor împotriva disidenţilor în această fostă colonie britanică, informează AFP.

"La finalul unei anchete aprofundate întreprinse de serviciile de poliţie responsabile pentru securitatea naţională, un bărbat de 73 de ani a fost inculpat pentru 'coluziune cu o ţară străină sau cu forţe externe, pentru a compromite securitatea naţională'", anunţă poliţia într-un comunicat.

Jimmy Lai, 73 de ani, este până acum personalitatea hongkongoneză cea mai cunoscută care a fost acuzată de încălcarea legii drastice privind securitatea naţională impusă la sfârşitul lui iunie de Beijing, pentru a pune capăt manifestaţiilor pro-democraţie uriaşe ce au zguduit teritoriul semiautonom anul trecut. Infracţiunile legate de această legislaţie draconică sunt pasibile de închisoare pe viaţă.

Lai, patronul tabloidului Apple Daily, cunoscut pentru angajarea lui în tabăra pro-democraţie şi criticile sale acerbe la adresa executivului hongkongonez, aliniat la Beijing, urmează să compară sâmbătă în faţa unui tribunal, pentru încălcarea acestei legi, potrivit poliţiei.

Săptămâna trecută, el a fost plasat în detenţie provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă.

Jimmy Lai trebuie să prezinte marţi, în faţa Înaltei Curţi, o cerere de punere în libertate sub cauţiune pentru acest cap de acuzare.

Sute de poliţişti au întreprins în august o percheziţie spectaculoasă, în special în hala de redacţie a Apple Daily. Mai mulţi responsabili ai grupului de presă, printre care Lai, au fost arestaţi pentru "înţelegere secretă cu forţe străine", în cadrul legii asupra securităţii naţionale.

Lai este a patra persoană acuzată de încălcarea acestei noi legi controversate. Printre ele se numără un militant de 19 ani, acuzat că a încurajat secesiunea, un bărbat ce a intrat cu o motocicletă în poliţişti în timpul unei manifestaţii, precum şi un altul care a scandat de mai multe ori sloganuri pro-democraţie în direcţia poliţiei.

Marţi, organizaţia Organizaţia Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres - RSF) şi-a anunţat laureaţii premiilor sale anuale. Organizaţia i-a acordat un premiu special lui Jimmy Lay, fondatorul Apple Daily, în contextul "scăderii libertăţii de presă la Hong Kong şi a presiunii regimului de la Beijing".

"Lai conduce unul dintre puţinele ziare din Hong Kong care îndrăzneşte să critice deschis regimul chinez", a notat RSF într-un comunicat, subliniind că publicaţia sa a acoperit amplu "protestele în favoarea democraţiei de anul trecut".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…