Hong Kong: Poliţia a arestat opt activişti pro-democraţie pentru participare la protestele din 1 iulie

Hong Kong: Poliţia a arestat opt activişti pro-democraţie pentru participare la protestele din 1 iulie

Poliţia din Hong Kong a arestat marţi opt bărbaţi pentru acuzaţii legate de protestele pro-democraţie desfăşurate la 1 iulie în fosta concesiune britanică, transmite DPA.

Foştii parlamentari Eddie Chu Hoi-Hick şi Leung Kwok hung, fostul lider al Partidului Democrat hong-konghez Wu Chi-Wai şi activistul pentru drepturile omului Figo Chan au anunţat pe Facebook că se află printre cei arestaţi marţi în jurul orei locale 06:30 (luni, ora 22:30 GMT).

Potrivit unei declaraţii a poliţiei locale, indivizii arestaţi au fost acuzaţi de ''incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată'', ''organizarea unei adunări neautorizate'' şi ''participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată''.

Figo Chan a transmis live pe Facebook imagini de la arestarea sa, poliţiştii acuzându-l că a incitat alte persoane să participe la o adunare neautorizată.

În Hong Kong, mii de persoane au ieşit pe străzi la 1 iulie pentru a protesta contra unei legi controversate privind securitatea naţională impuse de Beijing în fosta concesiune britanică. Poliţia a interzis marşul de protest şi a arestat aproximativ 400 de oameni în acea zi.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul ''O ţară, două sisteme'' inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”