Hong Kong: Poliţia a percheziţionat muzeul dedicat Pieţei Tiananmen

Hong Kong: Poliţia a percheziţionat muzeul dedicat Pieţei Tiananmen

Poliţia din Hong Kong a percheziţionat joi muzeul dedicat memoriei represiunii din Piaţa Tiananmen în 1989, a doua zi după arestarea a patru membri ai asociaţiei ce răspunde de acest loc, relatează France Presse.

Forţele de ordine însărcinate să aplice legea drastică privind securitatea naţională au percheziţionat clădirea, forţată de autorităţi să-şi închidă porţile în iunie.

După-amiază, poliţia a scos diverse obiecte care erau expuse în muzeu, inclusiv logo-ul acestuia, un model de hârtie al Zeiţei Democraţiei - simbol al mişcării studenţeşti din 1989 la Beijing - precum şi fotografii ale comemorărilor anuale organizate de Alianţa din Hong Kong. Aproximativ 36 de cutii au fost încărcate într-un camion.



Această asociaţie este în vizorul autorităţilor responsabile cu aplicarea legii securităţii naţionale impuse anul trecut de Beijing în Hong Kong pentru a elimina orice opoziţie după uriaşele proteste pro-democraţie din 2019, notează AFP.

Percheziţia a avut loc a doua zi după arestarea şi plasarea în detenţie a lui Chow Hang-tung, avocat şi vicepreşedinte al Alianţei, şi a trei dintre membrii ei, pentru că nu a furnizat informaţii legate de legea securităţii naţionale.



Luna trecută, poliţia a ordonat Alianţei să predea informaţii financiare şi operaţionale, acuzând-o că este "agent străin".

Asociaţia a ales să ignore această cerere ce includea detaliile personale ale tuturor membrilor de la înfiinţarea ei în 1989, toate procesele verbale ale întâlnirilor şi rapoartele financiare, precum şi toate schimburile cu ONG-uri ce apără democraţia şi drepturile omului în China. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...